SERVISNE INFORMACIJE ZA ČETVRTAK 22. 03. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 21.03.2018.godine od 08:00 sati do 22.03.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići i nekategorisani put naselje Salkići u MZ Radoč.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 17 pacijenata,  od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sanela dr. Mašović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 22. 03. 2018. u 08 : 10 sati

Niske temperature ovoga jutra pogoduju formiranju poledice na svim vlažnim lokalitetima, a posebno upozoravamo na dionice u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Zaostalog snijega mjestimično ima na putevima preko prevoja, a izdvajamo puteve: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Šuica-Kupres, Glamoč-Mliništa, Drvar-Bosansko Grahovo-Livno, Ljubogošta-Podromanija, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

Zbog zaleđenog kolovoza i mjestimičnih sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Na magistralnom putu M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica u mjestima Gašnica i Bistrica, zbog izlijevanja rijeke Save saobraćaj je obustavljen za sve kategorije vozila. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na brojnim dionicama povećana je opasnost od odrona a izdvajamo puteve: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće na magistralnom putu M-17 Rajlovac-Stup saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na kružni tok (rotor) u ulici Safeta Zajke.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Prije podne padavine na jugu i istoku, a do kraja dana ili u večernjim satima i u ostalim područjima naše zemlje. U Bosni snijeg, a u Hercegovini kiša i snijeg. Visina novog sniježnog pokrivača, uglavnom, između 10 i 25 cm.Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. U večernjim satima jaki udari vjetra u Krajini, Posavinin i na jugozapadu Bosne. Dnevne temperature od -3 do 2, na jugu i sjeveru zemlje od 1 do 6 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Četvrtak 22.03.2018. godine Nepovoljne biometeorološke prilike uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata, stoga je preporučljivo reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima. Osjet hladnoće će se pojačati usljed većeg sadržaja vlage u zraku i nižih temperatura, o čemu bi trebali povesti računa, prije svih astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

NA DANAŠNJI DAN 

  1. – Gordijan I i njegov sin Gordijan II proglašeni u Kartagini za careve protiv legitimnog cara Maksimina I Tračanina.

  1. – Papa Klement V ukinuo francuski monaški viteški red Templara, osnovan u Palestini 1118. radi zaštite poklonika Hristovog groba.

  1. – Kongres SAD-a usvojio je zakon kojim je američkim brodovima zabranjen prevoz robova iz Afrike u Ameriku.

  1. – Umro je njemački pisac Johann Wolfgang von Goethe, velikan svjetske književnosti. Nekoliko godina poslije završenih studija prava u Stazburu preselio se u Vajmar, gdje je 28 godina bio upravnik pozorišta. Bio je obnovitelj lirike, drame, epa i romana, intenzivno se bavio filozofijom, prirodnim naukama, slikarstvom i državničkim poslovima u Vajmaru.

  1. – Pobunjena Venecija proglasila je nezavisnost od Austrije.

  1. – Pioniri filma braća Auguste and Louis Lumière u Parizu prvi put su demonstrirali pokretne slike, upotrebivši celuloidnu traku.

  1. – SAD, poslije pobjede Februarske revolucije u Rusiji, prve su priznale privremenu vladu Aleksandra Kerenskog.

  1. – Egipat, Irak, Jordan, Liban i Sirija u Kairu su osnovali Arapsku ligu.

  1. – Rođen je Goran Bregović, bosanskohercegovački kompozitor rock i etno-pop muzike i osnivač Bijelog dugmeta.

  1. – Valeri Vladimirovič Poljakov (1942.), ruski astronaut, vraća se sa svemirske stanice Mir nakon što je proveo 437 dana u svemiru, što je ujedno tada bio rekordni svemirski let.

  1. – Savjet bezbjednosti UN-a jednoglasno je usvojio Rezoluciju 1345 kojom se oštro osuđuje nasilje albanskih ekstremista u Makedoniji.

  1. – Baskijska sepratistička organizacija ETA proglasila je stalni prekid vatre.

By admin