SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK 23. 03. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 22.03.2018.godine od 08:00 sati do 23.03.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići i nekategorisani put naselje Salkići u MZ Radoč
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nezgoda (slijetanje vozila, jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 20 pacijenata,  od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sabira dr. Šahinović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 23. 03. 2018. u 06 : 55 sati

Zbog sniježnih padavina, potpuno je obustavljen saobraćaj na putnim pravcima Livno-Šuica-Kupres i Glamoč- Mliništa, dok je na području cjelog kantona zabranjen saobraćaj za teretna motorna vozila. Na širem području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Grahova puše jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Zbog zaleđenog kolovoza i mjestimičnih sniježnih nanosa obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Zbog izlijevanja rijeke Save, u mjestima Gašnica i Bistrica (M-14.1 Bosanska Gradiška-Bosanska Dubica) saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila.

Zaostalog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama puteva preko planinskih prevoja, a izdvajamo puteve: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča , Gacko-Tjentište, Sarajevo-Sokoloac (prevoj Romanija), Srednje-Olovo (prevoj Nišići), Olovo-Kladanj (prevoj Karaula) i Sarajevo- Konjic (prevoj Ivan Sedlo). Upozoravamo i na mjestimičnu poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Zbog radova na mostu Bojnik, na dionici Sarajevo sjever-Sarajevo zapad, vozila saobraćaju preticajnom trakom.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. Zbog većeg odrona na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Zbog sanacionih radova na vijaduktu Briješće na magistralnom putu M-17 Rajlovac-Stup saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na kružni tok (rotor) u ulici Safeta Zajke. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni, kišom i snijegom u Hercegovini. Tokom poslijepodneva ili u večernjim satima padavine postepeno slabe i prestaju. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeveroistočni, a u Hercegovini umjerena bura. Jutarnje temperature od -7 do -1, na jugu od 1 do 5, a dnevne od 0 do 6, na jugu od 4 do 9 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 23.03.2018. godine Hladno vrijeme, praćeno padavinama, uzrokovaće jače tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od niskih temperatura. U drugom dijelu dana opšta slika malo će se popraviti.

NA DANAŠNJI DAN 

  1. – Umro je bosanski kralj Tvrtko Prvi Kotromanić, najmoćniji bosanski vladar, koji je u manastiru Mileševa, na grobu Svetog Save, 1377. krunisan za kralja Srbije i Bosne, čemu je 1382. dodao titulu kralja Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Grb tog bosanskog velmože – dva polja podijeljena kosom linijom, sa po tri ljiljana u svakom polju u obliku trougla i u pravoj liniji.

  1. – Nezadovoljni dvorski oficiri ubili su ruskog cara Pavla Prvog Petroviča Romanova, koga je na prijestolu naslijedio sin Aleksandar Prvi.

  1. – Prvi put zabilježena uporaba izraza «OK» kao kratice za «oll korrect» u novinama Boston Morning Post.

  1. – U demonstracijama oko 5.000 studenata, đaka i radnika protiv apsolutističkog režima srpskog kralja Aleksandra Obrenovića, koje su organizovali studenti-socijalisti Dimitrije Tucović i Triša Keclerović, u Beogradu u sukobu s policijom poginulo pet, a ranjeno šest ljudi. Uhapšeno je više od 120 demonstranta, protiv 27 podignuta je optužnica, a Tucović i Keclerović su morali da emigriraju.

  1. – Rođen je japanski filmski režiser Akira Kurosava, koji je proslavio kinematografiju svoje zemlje, jedini režiser koji je dobio dva puta nagradu «Oskar» za najbolji inostrani film. Uspješno je spojio japansku tradiciju i kulturu s evropskim senzibilitetom, a kritičari su ga nazvali «teno (car) japanske kinematografije». Filmovi: «Rašomon», «Sedam samuraja», «Krvavi prijesto», «Idiot», «Živjeti», «Na dnu», «Dodeskaden», «Dersu Uzala», «Kagemuša», «Ran», «Madadajo».

  1. – Gigantski njemački top pod nazivom «velika Berta» u Prvom svjetskom ratu bombardovao je Pariz s više od sto kilometara razdaljine.

  1. – Benito Musolini je u Milanu osnovao Fašističku partiju.

  1. – Njemački Rajhstag usvojio je Zakon o punomoći, kojim su kancelaru Adolfu Hitleru data diktatorska ovlašćenja do 1937, ali se pokazalo da je vremensko ograničenje diktature obmana, jer su ubrzo zbrisane sve demokratske tekovine.

  1. – Počelo je izbacivanje iz kuća Amerikanaca japanskog porijekla na zapadnoj obali SAD i njihovo prebacivanje u logore u koje su zatočeni tokom Drugog svjetskog rata.

  1. – Američke i britanske trupe u Drugom svjetskom ratu prešle rijeku Rajnu i nastavile nadiranje u unutrašnjost Njemačke.

  1. – Stupila je na snagu Konvencija o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije i taj dan se obilježava kao Svjetski meteorološki dan. Svjetska meteorološka organizacija je osnovana radi lakšeg stvaranja svjetske mreže stanica za meteorološka osmatranja i održavanja sistema za brzu razmjenu informacija o vremenskim prilikama.

  1. – Pakistan, prema novom ustavu, je postao islamska republika.

  1. – Predsjednik SAD-a Ronald Regan saopštio je plan za izgradnju novog sistema odbrane, zasnovanog na svemirskoj tehnologiji, kasnije poznatog po nazivu «zvjezdani ratovi».

  1. – Afganistanske škole otvorile su, nakon šest godina, svoja vrata ženama- učiteljicama, te je počelo korištenje novih udžbenika afganistanskih autora, koji su štampani u SAD-u.

  1. – U Zemunu je srušen objekat u Šilerovoj ulici, nakon višednevnih pokušaja, čiji su vlasnici Dušan Spasojević – Šiptar i Mile Luković – Kum, predvodnici tzv. zemunskog klana, osumnjičenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

  1. – Slovenački birači su se na referendumu pozitivno izjasnili o ulasku u EU i NATO.

By admin