DODIJELJENJA PRIZNANJA AMUS-A: NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO INDEXIMA I OMERU POBRIĆU

U sarajevskom Domu mladih večeras je upriličena ceremonija «Godišnja dodjela nagrada AMUS-a», a nagrada «Kemal Monteno» zasluženo je pripala muzičkoj zvijezdi Zdravku Čoliću.

Naša muzička zvijezda nažalost nije bila na ovoj manifestaciji, a popularni Čola poslao je emotivan video, koji je prikazan u Domu mladih.

Nagrade za životno djelo dobili su «Indexi» i posthumno Omer Pobrić.

Večeras su nagrađeni i: Ališer Sijarić («Avdo Smajlović» – za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike), vokalni ansambl «Etnoakademik» i posthumno Vehid Gunić («Fra Grgo Martić» – za promociju muzike naroda u BiH), prof. dr. Milorad Kenjalović («Vlado Milošević» – za muzičku publicistiku i muzikologiju), Damir Imamović («Ismet Alajbegović Šerbo» – za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike), Sinan Alimanović («Slobodan Bodo Kovačević» – za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike), talentovana Tuzlanka Sanela Halilović («Dražen Ričl» – za najboljeg mladog autora), Lejla Trnčić («Oskar Danon» – za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH).

AMUS je povodom 21. juna, Svjetskog dana muzike, sa po 500 KM nagradio tri najbolja studenta muzičkih akademija u našoj zemlji.

Prisutne je pozdravio Dino Merlin, a u zanimljvom programu su učestvovali vokalni ansambl «Corona», Hannan Hadžajlić, Aleksa Mirković, Sassja, Davor Sučić, Dalal Midhat, Boško Jović, Adis Sirbubalo, Slađana Mandić, i Udruženje sazlija iz Živinica i Željka Katavić Pilj.

By admin