HRVATSKA DOBILA PRVU PREDSJEDNICU DRŽAVE

GRABAR KITAROVIĆ nova je hrvatska presjednica. Hrvatska je prvi put u povijesti smijenila predsjednika. Naime, aktualni predsjednik Josipović prvi je čelnik države koji nije uspio osvojiti drugi mandat. Pobjedom svoje kandidatkinje HDZ prvi put nakon 15 godina daje hrvatskog predsjednika iz svojih redova

S manje od 19 tisuća glasova razlike HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović je pobijedila predsjednika u odlasku Ivu Josipovića i postala prvom hrvatskom predsjednicom na dosad najneizvjesnijim predsjedničkim izborima od hrvatske neovisnosti.

Zbog tijesnog rezultata u prvom krugu, u kojem je Josipović pred Kolindom Grabar Kitarović odnio tanku pobjedu, aktualni predsjednički izbori ocijenjeni su najneizvjesnijim do sada. To je potvrdio i drugi krug u kojem se nastavila tijesna i neizvjesna izborna utrka u kojoj je Grabar Kitarović nakon početnog vodstva Josipovića odnijela pobjedu. Pokazalo se da je u kampanji bio presudan svaki glas.

Grabar Kitarović u drugom je krugu, prema neslužbenim rezultatima u ponoć, osvojila 50,43 posto ili 1.101.018 glasova, dok je Josipović ostao na 49,57 posto ili 1.082.158 osvojenih glasova.

Kolinda Grabar Kitarović i u dijaspori uvjerljivo vodi, te ima 87 posto glasova naspram 13 posto za Ivu Josipovića.

index.hr

By admin