Priprema:
Jaja, šećer i vanilin-šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt, mak koji ste prethodno samljeli i sve izmiješajte. U nauljenu tepsiju stavite dva lista tijesta za baklavu i premažite dijelom nadjeva. Postupak ponavljajte tako dugo dok sve ne potrošite, a na kraju završite s dva lista tijesta.
Pripremljenu baklavu narežite na kocke i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Vodu i šećer kuhajte oko 10 minuta. Na kraju dodajte narezan limun. Pečenu baklavu prelijte pripremljenim sirupom.
Potrebno:
• 4 jaja
• 150 g šećera
• 1 kesica vanilin-šećera
• 150 ml ulja
• 1 kesica praška za pecivo
• 200 ml jogurta
• 400 g maka
• 300 g tankog tijesta za baklavu
Za sirup:
• 500 ml vode
• 250 g šećera
• 1 limn