OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA FORMIRANJA GLAVNOG KRIZNOG ŠTABA (VIDEO)

Nizom sadržaja u Bužimu je jučer obilježen 04. april, godišnjica od formiranja Glavnog kriznog štaba, štaba Teritorijalne odbrane i 25. godišnjice od predaje ratne zastave 105. Bužimske udarne muslimanske pješadijske brigade.

Kako i priliči, obilježavanja je otpočelo posjetom Turbetu generala Izeta Nanića i boraca-šehida 505. Viteške bužimske brigade gdje je proučena Fatiha, a nastavljeno posjetom Muzej sobi 505. Vbbr., i javnom tribinom koja je održana u Maloj sali JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Bužim.

Na samom početku prisutnim se obratio Općinski načelnik Zikrija Duraković, koji je uputio čestitku te kazao da će Općina Bužim i u narednom period nastaviti obilježavati sve značajne datume kako bi ih otrgla od zaborava.

Izet Ljubijankić, predsjednik tadašnje Zajednice mjesnih zajednica govorio je vremenu i prostoru u kojem se tada osnivao krizni štab, te svim opasnostima koji su ti postupci povlačili za sobom. Koliko je ovaj datum bitan dovoljno govori da je General Izet Nanić upravo na ovaj dan izvršio primopredaju ratne zastave 105. Bužimske udarne muslimanske pješadijske brigade. To je dan kada su udareni prvi temelji Općini Bužim, jer upravo su se tada legalno ustrojavale vojne formacije.

Prvi komandant štaba TO Bužim je bio Esad Velić, a načelnik štaba TO Izet Nanić. Zadatak Glavnog kriznog štaba je bio ustrojavanje prvih jedinica Teritorijalna odbrana, praćenje situacije na terenu i donošenje pravovremenih odluka u cilju zaštite naroda i teritorije R BiH. Poseban problem kod osnivanja Štaba odbrane Bužim je bio njegovo ne priznavanje od strane tadašnjih političkih struktura općine Bosanska Krupa i Bihaćkog okruga.

Povodom obilježavanja prve godišnjice osnivanja Glavnog kriznog štaba za područje Bužima  1993. godine uprilečena je svečanost i postrojavanje 105. Bužimske udarne muslimanske pješadijske brigade na kojoj je svečano uručena ratna zastava ovoj brigadi. Ratnu zastavu komandantu 105-te bužimske brigade Izetu Naniću uručio je komandant 5. Korpusa A RBiH general Ramiz Dreković.

U svome izlaganju Šefik Veladžić je govorio o prvom napadu na Bužim i prvoj oružanoj bitci koja se desila 11. juna 1992. godine u širem reonu MZ Bućevci te svečanosti predaje ratne zastave koja je ostala duboko urezana u sjećanja svih prisutnih toga dana.

Više slika pogledajte na fb stranici JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”

By admin