U BUŽIMU IZVEDENA POZORIŠNA PREDSTAVA ZA DJECU “BOSANSKA BAJKA“

Pozorišna predstava za djecu „Bosanska bajka“ koju je režirao Nedim Malkočević, a producirao Bosanski kulturni centar (BKC) Tuzlanskog kantona (TK), izvedena je u petak u Velikoj sali JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Bužim. Iako je ova predstava trebala biti izvedena u dva termina kako je i bilo najavljeno, zbog nedovoljnog interesa za drugo igranje odlučeno je da se odgodi drugo izvođenje.

“Prije svega da izrazim zahvalnost za gostoprimstvo u Krajini. Prvi put igramo ovu predstavu na ovom području, i zaista nama iz Tuzle puno znači kada igramo ovu predstavu širom Bosne zato što ona govori o Bosni i Hercegovini, tradiciji, kulturi, historiji, običajima i svemu onome što je protkano kroz neku suštinu življenja u BiH. Tako da smatram da je jako važno da mladi vide ovu predstavu, i nadam se da će ona stići i u ostale gradove u kojima dosad nismo igrali” kazao je režiser Nedim Malkočević.

Bosanska bajka govori o troje prijatelja, koji nakon otvaranja čarobne knjige u muzeju ostanu začarani. Kako bi se oslobodili, oni moraju pronaći ključ tajne zvane Bosna. U svojoj pustolovini, Damir, Maja i Dino upoznaju vilu sa Majevice koja ih uči o sevdalinci, ribara iz Krajine koji ih uči o starim bosanskim riječima, te dolaze do Vlašića, gdje uče o tradicionalnim bosanskim jelima. Kroz predstavu su prikazane bosanske prirodne ljepote i stećci, koji pomažu prijateljima da pronađu tajni bosanski ključ. U predstavi igraju Feđa Zahirović, Hasiba H. Mehmedović i Hasan Sušić.

FOTO

By admin