SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK 13. 04. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 12.04.2018.godine od 08:00 sati do 13.04.2018. godine do 08:00 sati na području Općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30 metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići i nekategorisani put naselje Salkići u MZ Radoč
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 20 pacijenata,  od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sađida dr. Bajrović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 13. 04. 2018. u 07 : 00 sati

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog aktivnih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnim putevima M-5 Mrkonjić Grad-Ključ i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić.

Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Bihać-Bosanska Krupa, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Dolaskom ljepšeg vremena povećan je broj biciklista i motociklista na saobraćajnicama, pa apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

S obzirom da je vikend pred nama, tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila. Posebno frekventno će biti u poslijepodnevnim satima na izlazima iz većih gradskih centara.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor na Uni, zbog radova na mostu, danas od 08 do 17 sati saobraća se usporeno.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas u ranim jutarnjim satima pretežno oblačno vrijeme, mjestimično sa slabom kišom na zapadu, a na jugu sa pljuskovima. U ostatku dana, malo do umjereno oblačno i sunčano i uglavnom bez padavina. Poslije podne, povećanjem oblačnosti, u centralnim, zapadnim i jugozapadnim podrčjima može pasti malo kiša ili kratkotrajni pljusak. Vjetar slab do umjeren južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu od 10 do 15, a najviša dneva temperatura od 18 do 24 stupnja.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 13.04.2018. godine Tmurno vrijeme u prijepodnevnim satima, kod većine ljudi će negativno djelovati na raspoloženje, a hroničnim bolesnicima će uzrokovati poteškoće. Tokom prohladnog jutra neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju. Sa odmicanjem dana, opšta slika će se postepeno popravljati pa će se, uz više temperature i sunčanije periode, tegobe kod osjetljivih osoba djelimično umanjiti.

NA DANAŠNJI DAN 

  1. – Sicilija je proglasila nezavisnost od Napuljske kraljevine.
  1. Marie Curie Sklodowska otkrila je novi kemijski element, radij. Tim otkrićem znamenite kemičarke i fizičarke, rodom Poljakinje, postavljeni su temelji znanosti o radioaktivnosti. Godine 1903. dobila je Nobelovu nagradu za fiziku, a 1911. godine Nobelovu nagradu za kemiju.
  1. – Britanske trupe su u Amricaru masakrirale su 380 Indusa, pristalica vođe pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandija.
  1. – Trupe sovjetskog maršala Fjodora Ivanoviča Tolbuhina u Drugom svjetskom ratu slomile njemački otpor u Beču. Pad «druge prijestonice» Trećeg rajha omogućio je opkoljavanje nacističkih snaga u Berlinu, koji je pao tri sedmice kasnije.
  1. – Rođen je ruski velemajstor Garik Kimovich Weinstein, poznat kao Gari Kasparov, koji je 1985. u 23. godini postao prvak svijeta, najmlađi u istoriji šaha. Titulu je preoteo od zemljaka Anatolija Karpova, pobjedom u meču rezultatom 13:11. Tome je prethodio meč započet u septembru 1984, u kojem je Karpov vodio s 5:3, uz 40 remija, ali je Svjetska šahovska federacija 15. februara 1985. prekinula meč igran do šeste dobijene partije, prekršivši pravila, zbog «iscrpljenosti igrača».
  1. – Dva dana poslije ulaska u Kampalu armije Tanzanije i snaga opozicije i pada diktatora Idija Amina Dade formirana je privremena vlada Ugande. Amin je 1971. oborio predsjednika Miltona Obotea i tokom vladavine je likvidirao najmanje pola miliona sunarodnika.
  1. – Otkrivena je masovna grobnica u Katinskoj šumi gdje je izvršen masakr nad 20.000 Poljaka. Sovjetski Savez je priznao da je odgovoran za ovaj masakr.
  1. – Ukrajina pristaje da do 2000. godne zatvori nuklearku u Černobilu, gdje je 1986. kombinacijom nesigurne izrade same nuklearke te ljudskom pogreškom, reaktor izazvao eksploziju nalik eksploziji nuklearne bombe.
  1. – U Briselu završena donatorska konferencija za poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu, a odlučeno je da se zemlji da 1 milijarda i 230 milijuna dolara pomoći za obnovu.
  1. – Komesar IPTF-a Vincent Coeurduroy suspendovao 17 hrvatskih policijskih službenika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zbog njihovog odbijanja da priznaju organe vlasti Federacije BiH.

By admin