ODRŽANA 15. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BUŽIM

Općinsko vijeće Općine Bužim održalo je  svoju 15. redovnu sjednicu. Na dnevnom redu se našlo 13. tačaka o kojima su vijećnici raspravljali. Na samom početku upućena je jedna vijećnička inicijativa  za postavljanje jarbola sa državnom zastavom na Starom gradu i postavljena tri vijećnička pitanja, prvo se odnosi na plaćanje naknade za eksloataciju rude mangana, drugo pitanje se odnosi na zamljište koje je općina kupila na «Radostovu» da li je uknjiženo i da li općina naplaćuje rentu operaterima za postavljenu opremu, a treće šta se poduzelo prema nadležnoj službi za nesprovođenje Odluke o javnoj rasvjeti?

Vijeće je razmatralo i usvojilo Izvještaj o radu Općinskog vijeća Općine Bužim za 2017. godinu. U nastavku sjednice vijećnici su imali priliku raspravljati  o Izvještaju o radu Općinskog načelnika i Općinskog organa uprave Općine Bužim za 2017. godinu. Nakon rasprave  vijeće je usvojilo izvještaj.

Općinsko vijeće je  usvojilo i Odluku o izvršenju budžeta Općine Bužim za 2017. godinu, a jednoglasno je usvojena  Odluka o raspodjeli i načinu utroška  sredstva za kapitalne investicije u budžetu Općine Bužim za 2018. godinu koju su po prvi put kreirali sami građani, a na prijedlog općinskog načelnika. Ovom odlukom je predviđeno finasiranje dvadeset i pet putnih pravaca u iznosu od 755.000,00 KM. Pored sredstava općine građani  su prikupili 50%  vlastitih sredstava  tako da će se ove godine uložiti preko 1,5 milion KM u putnu mrežu. U narednih nekoliko dana potpisaće se sporazumi između Općine Bužim i građevinskih odbora  čime će se stvoriti svi potrebni preduslovi za raspisivanje tendera  za izgradnju i rekonstrukciju svih putnih pravaca.

Usvojena je i Odluka o novčanoj naknadi porodicama sa četvero i više djece koju će provoditi Centar za socijalni rad Bužim, a  u nastavku sjednice usvojene su i Odluke o imenovanju Savjeta za sigurnost saobraćaja općine Bužim i Odluka o imenovanju Savjeta za sigurnost saobraćaja Općine Bužim. Vijeće je usvojilo i dva rješenja, o imenovanju Komisije za provođenje javnog nadmetanja u postupku prodaje nekretnina u vlasništvu općine Bužim i Rješenja o utvrđivanju vlasništva na državnom zemljištu za redovnu upotrebu izgrađene zgrade bez prava građenja.

Jednoglasno je usvojen i Programa novčanih podrški općine Bužim za poljoprivrednu proizvodnju u 2018. godini.

 

By admin