SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK 27. 04. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 26.04.2018.godine od 08:00 sati do 27.04.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nezgoda (jedna osoba teže povrijeđena)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 16 pacijenata,  od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Rifet dr. Šahinović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 27. 04. 2018. u 07 : 45 sati

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se uz relativno povoljne vremenske uvjete i slab do umjeren promet vozila. Na dionicama u višim predjelima upozoravamo na mjestimično jače udare vjetra.

Na putevima sa aktuelnim radovima postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a saobraćanje je usporeno. Izdvajamo magistralni put M-4.2 Cazin-Velika Kladuša-granica sa R Hrvatskom, kao i regionalni put R-403a Kamenica-Vrsta kod mjesta Turija.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona i dalje se saobraća jednom trakom.

Zbog mogućih sitnijih odrona skrećemo pažnju na puteve: Bihać-Bosanska Krupa, Donji Vakuf-Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

S obzirom da je pred nama vikend, a nakon toga i praznik, očekujemo pojačan promet vozila na putevima u BiH, kao i na većini graničnih prelaza. Napominjemo vozače koji putuju van granica naše zemlje da provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za prelazak granice. Sve detaljnije informacije o trenutnom stanju na putevima u BiH i graničnim prelazima mogu se dobiti u našem Informativnom centru putem telefona 1282 ili na našoj web stranici bihamk.ba

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

U petak 27.04.2018., u Hercegovini i na zapadu Bosne vedro. U ostatku Bosne jutro umjereno do pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Poslije podne u Hercegovini i na zapadu Bosne vjetar u skretanju na jugozapadni. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 12 do 16, a dnevne od 20 do 26, na jugu od 25 do 30 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 27.04.2018. godine Biometeorološke prilike su povoljne i većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Tegobe kod osjetljivih osoba će se umanjiti. Nakon mjestimično tmurnog jutra, sa odmicanjem dana će se razvedriti i biće ugodnije, uz ne suviše visoke temperature.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Stanovnici filipinskog ostrva Mactan ubili su portugalskog moreplovca Ferdinanda Magellana, komandanta prve ekspedicije oko svijeta.

 

  1. – Ludwig van Beethoven je skladao minijaturu Za Elizu, koja je bila rođendanski dar djevojčici, baš na njezin rođendan jer je zaboravio kupiti poklon.

 

  1. – Južnoamerički revolucionar Simón Bolívar, optužen za diktatorske ambicije, podnio ostavku na položaj predsjednika Kolumbije.

 

  1. – Grupa pod nazivom “Mladi Turci” oborila je sa vlasti turskog sultana Abdula Hamida.

 

  1. – Rođen je bh. književnik Šukrija Pandžo.

 

  1. – U Atinu, u Drugom svjetskom ratu, ušli su njemački tenkovi.

 

  1. – Italijanski partizani uhapsili diktatora Benita Mussolinija. Strijeljan je narednog dana u mestu Dongo, na jezeru Como.

 

  1. – Proglašena je nezavisnost afričke države Togo, bivše francuske kolonije.

 

  1. – Sijera Leone je stekla nezavisnost od Velike Britanije.
  2. – Rusija i još 12 bivših sovjetskih republika su postale članice Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

 

  1. – Nakon raspada SFRJ proglašena je Savezna Republika Jugoslavija (SRJ), zajednička država Srbije i Crne Gore, koja je trajala nepunih 11 godina.

 

  1. – Eritreja je stekla nezavisnost od Etiopije poslije tri decenije građanskog rata i referenduma na kojem su građani glasali za nezavisnost.

 

  1. – Na predsjedničkim izborima u Paragvaju pobijedio je Nicanor Duarte Frutos čime se nastavila 55-godišnja vladavina njegove partije Colorado koja je u svijetu najduže na vlasti.

 

 

By admin