SERVISNE INFORMACIJE ZA PONEDJELJAK 30. 04. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 27.04.2018.godine od 08:00 sati do 30.04.2018. godine do 08:00 sati na području Općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Dvije saobraćajne nezgode (dvije osobe lakše povrijeđene)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 39 pacijenata,  od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sabira dr. Šahinović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 30. 04. 2018. u 07 : 45 sati

Zbog nastupajućeg praznika 1. Maja Međunarodnog praznika rada, do 02.05. do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Jednom saobraćajnom trakom vozi se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona kamenja na kolovoz.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka, kao i na regionalnim putevima R-414 Banja Luka-Turbe i R-458 Lopare-Čelić. Na ovim lokalitetima saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

U toku je biciklistička trka na relacijama Žepče-Doboj-Gračanica-Orašje. Molimo vozače koji se imaju namjeru kretati ovom dionicom da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Zbog povećanog broja biciklista i motociklista na saobraćajnicama apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

U ponedjeljak, 30.04.2018., u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni pretežno sunčano prije podne. U poslijepodnevnim i večernjim satima u Bosni se prognoziraju lokalni pljuskovi i slabija grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 25 i 30°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Ponedjeljak 30.04.2018. godine Duži sunčani intervali pozitivno će djelovati na raspoloženje većine populacije, a hronični bolesnici i meteoropate neće imati jačih tegoba. Osjet sparine će mjestimično biti izraženiji u drugom dijelu dana, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima. Preporučljivo je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja. Opšta slika će biti nešto ljepša na jug

NA DANAŠNJI DAN

– 1777. Rođen Johann Karl Friedrich Gauss, jedan od najvećih matematičkih umova svih vremena. Njegov matematički genij zamijećen je rano. U trećoj godini ispravlja oca u knjigovodstvenim računima. Važan mu je rad na teoriji brojeva, postavlja osnove neeuklidske geometrije, koju je poslije koristio Einstein za svoju teoriju, a dokazao je i fundamentalni teorem algebre. Bavio se ispitivanjem Zemljina magnetizma te je izračunao položaj magnetskih polova Zemlje.

– 1844. Rođen je francuski pjesnik Paul Verlaine, autor poeme Pjesničko umijeće, koju pjesnička generacija osamdesetih godina prihvaća kao manifest simbolizma. Bio je osoba s brojnim psihičkim problemima zbog kojih je često imao problema sa zakonom i boravio u zatvorima, između ostalog i zbog pucanja na kolegu Rimbauda, ali nesumnjivo velik i inspiriran pjesnički um. 

– 1883. U Parizu umro Edouard Manet, francuski slikar i grafičar, realist i impresionist; jedna od prvih osoba moderne umjetnosti.

– 1883. U Pragu rođen Jaroslav Hašek, novelist, humorist i novinar, pisac remek-djela satire «Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu».

– 1945. Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili samoubojstvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Smatra se da je nacistički vođa izvršio samoubojstvo kombiniranjem trovanja cijanidom i pucnjem u glavu. Hitlerovo i tijelo njegove ljubavnice Eve vojnici Crvene armije pronašli su spaljeno u plitkom grobu u vrtu parlamenta u kojemu se nalazio bunker. Krajem 20. stoljeća otkrilo se da je sovjetska vojska pokupila Hitlerove ostatke te da su zadržali nekoliko dijelova njegove lubanje što je potvrđeno DNK analizom ostataka s osobama u bližim obiteljskim vezama.

– 1948. Na automobilskoj izložbi u Amsterdamu Rover je predstavio svoj novi model terenskog vozila, Land Rover, najpoznatije terensko vozilo nakon džipa. Te prve primjerke nije krasila udobnost poput današnjih takvih vozila. Buka bi vožnjom na cestama dostizala granicu izdržljivosti, a cijeli se automobil tresao zbog izrazite neaerodinamičnosti karoserije. Unutrašnjost je bila spartanski opremljena. Ipak, izrazito izdržljivo vozilo obožavali su podjednako i vojnici i farmeri.

– 1975. Sjevernovijetnamske trupe osvojile su Saigon čime je završen Vijetnamski rat koji je trajao od 1959. Snage pod vodstvom generala Van Tien Dunga dan ranije započele su završni napad na grad jakim artiljerijskim bombardiranjem, dok su američke trupe i diplomacija žurno evakuirani. Ubrzo nakon početka napada sjevernovijetnamska vojska osvojila je ključna mjesta u gradu, a nakon što su na predsjedničku palaču izvjesili svoju zastavu vlada Južnog Vijetnama je proglasila kapitulaciju.

– 1989. U Rimu je umro slavni redatelj, tvorac špageti vesterna Sergio Leone koji je svojim filmovima preokrenuo nekadašnje poimanje kauboja i vjerojatno u prave okvire stavio događanja na Divljem zapadu. Godine 1964. snimio je prvi špageti vestern «Za šaku dolara» s Clintom Eastwoodom u glavnoj ulozi. Samo u dvije godine taj je film, za čiju je proizvodnju utrošeno 100 milijuna lira, zaradio više od tri milijarde lira. Film «Za dolar više» snimio je 1965, a onda je 1967. snimio jedan od najpozantijih filmova tog žanra «Dobar, loš, zao». 

– 1992. Bosna i Hercegovina postala 52. država članica Europske konferencije o sigurnosti i suradnji, sadašnji OESS.

– 2005. Na jugu Iraka međunarodni istražitelji otkrili masovnu gorbnicu s 1500 tijela, za koja se vjeruje da su većinom ubijeni Kurdi, koji su tijekom osamdesetih godina, u vrijeme režima Sadama Huseina, bili primorani napustiti svoje domove na sjeveru zemlje.

By admin