SERVISNE INFORMACIJE ZA ČETVRTAK 03. 05. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 02.05.2018.godine od 08:00 sati do 03.05.2018. godine do 08:00 sati na području Općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići. 

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 42 pacijenata,  od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Rifet dr. Šahinović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 03. 05. 2018. u 07 : 00 sati

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila. Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Na dionici magistralnog puta M-4.2 Cazin-Velika Kladuša-granica sa R. Hrvatskom, zbog radova na sanaciji udarnih rupa saobraća se usporeno, uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Zbog većeg odrona ili aktivnih klizišta, naizmjenično-jednom trakom saobraća se na putnim pravcima: Sarajevo-Foča(na lokalitetu Sijeračke Stijene), Banja Luka-Crna Rijeka i Lopare-Čelić.

Zbog sitnijih odrona skrećemo pažnju na dionice: Bihać-Bosanska Krupa, Donji Vakuf-Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama u Bosni ima i magle. 

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 8; Sokolac 9; Ivan Sedlo 10; Bugojno, Jajce i Sarajevo 12; Sanski Most i Tuzla 13; Banja Luka, Bihać, Doboj, Prijedor, Zenica i Zvornik 14; Bijeljina i Livno 15; Gradačac i Grude 16; Trebinje 17; Široki Brijeg 18; Mostar 20°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 935hPa, za 7hPa je manji od normalnog i opada.

Danas se očekuje jače naoblačenje sa juga koje će u većem dijelu zemlje usloviti jače pljuskove i grmljavinu. Jedino je na sjeveroistoku Bosne moguće bez padavina. Vjetar umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 25°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Četvrtak 03.05.2018. godine Prolazak ciklone iznad naše zemlje uslovljava relativno nepovoljne biometeorološke prilike. Hronični bolesnici i meteoropate ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima. Mada će povremeni pljuskovi i nestabilno vrijeme remetiti ugođaj, povoljna okolnost je da će malo osvježiti, stoga će i osjet sparine biti slabije izražen.

NA DANAŠNJI DAN

  1. Rođen italijanski državnik i istoričar Nikolo Makijaveli, autor djela «Vladalac», u kom je iznio shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega kasnije izveden pojam makijavelizam.

    1494. Španski moreplovac Kristifor Kolumbo otkrio ostrvo kasnije nazvano Jamajka.

    1500. Portugalski moreplovac Pedro Alvareš Kabral na putu ka Indiji otkrio Brazil i proglasio ga posjedom Portugalije.

    1748. Rođen francuski političar Emanuel Žozef Sije, Abe Sije, jedan od vođa Francuske revolucije. U brošuri «Šta je treći stalež?» izložio političke zahtjeve buržoazije.

    1791. Poljski kralj Stanjislav II August Ponjatovski potpisao liberalni ustav kojim je uspostavljena parlamentarna monarhija. Drugi pisani ustav u svijetu, poslije Ustava SAD.

    1814. Francuski kralj Luj XVIII vratio se, pod zaštitom saveznika, u Pariz, poslije poraza cara Napoleona I u bici kod Vaterloa.

    1841. Novi Zeland proglašen britanskom kolonijom.

    1895. Teritorije u posjedu Britanske južnoafričke kompanije južno od rijeke Zambezi dobile naziv Rodezija.

    1898. U Kijevu rođena izraelska državnica Golda Mabovič Mejrson, Golda Meir, prva premijerka Izraela, od 1969. do 1974.

    1902. Rođen francuski fizičar Alfred Kastler, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. Njegov naučni rad doprinio razvoju lasera.

    1922. U Parizu osnovana Međunarodna željeznička unija.

    1939. Smijenjen sovjetski ministar inostranih poslova Maksim Litvinov, ministar postao Vjačeslav Molotov, koji je krajem augusta s nacističkom Njemačkom potpisao pakt o nenapadanju.

    1945. Britanci u Drugom svjetskom ratu zauzeli Rangun, glavni grad Burme, danas Mjanmar, oslobodivši ga japanske okupacije.

    1946. U Tokiju počeo da zasjeda Međunarodni vojni sud za Daleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. U procesu koji je trajao do novembra 1948. od 28 okrivljenih sedam osuđeno na smrt, 16 na doživotnu robiju, ostali na vremenske kazne.

    1968. Žestokim sukobima s policijom u Parizu počele studentske demonstracije i štrajkovi zbog oklijevanja vlasti da sprovedu reforme univerziteta. Studentski protesti ubrzo zahvatili i druge evropske zemlje, protest prerastao u revolt protiv građanskog društva.

    1971. Valter Ulbriht se povukao sa mjesta generalnog sekretara komunističke partije Istočne Njemačke. Zamijenio ga Erih Honeker.

    1996. Delegati 55 zemalja saglasili se na konferenciji Ujedinjenih nacija u Ženevi o novim pravilima korišćenja nagaznih mina, ali nisu prihvatili njihovu zabranu.

    2003. Kongres SAD većinom glasova izglasao budžet od skoro 80 milijardi dolara namijenjen ratu u Iraku, a jedan dio saveznicima i borbi protiv terorizma.

    2006. Evropska unija odlučila da odloži pregovore o pridruženju sa Srbijom i Crnom Gorom zato što vlasti u Beogradu nisu dostigle traženi stepen saradnje s Haškim tribunalom i nisu uhapsile i u Hag prebacile Ratka Mladića.

    2006. Saučesnik u napadu na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. Zakarija Musaui odlukom savezne porote osuđen na doživotnu robiju. Prva presuda suda u SAD za napade 11. septembra.

By admin