SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK 22. 05. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 21.05.2018.godine od 08:00 sati do 22.05.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.          

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 19 pacijenata,  od kojih je 3 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sanela dr. Mašović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 22. 05. 2018. u 08 : 00 sati

Kolovoz je mjestimično vlažan, a frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana u gradskim centrima. Upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja. Vozače molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima u vremenu od 08:00 do 16:00 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog radova na saniranju škarpi i kosina na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-18 Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima: Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić, zbog aktivnih klizišta. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u sjeverozapadnim područjima bilo pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 6 stupnjeva, Bugojno i Ivan Sedlo 10, Jajce, Sarajevo i Srebrenica 12, Sanski Most 13, Bihać 14, Banja Luka, Livno, Prijedor, Tuzla i Zvornik 15, Bijeljina 16, Doboj, Grude, Široki Brijeg i Trebinje 17, Brčko, Gradačac, Mostar i Stolac 18, Neum 21 stupanj. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i sporo raste.

Danas u Bosni i Hercegovini u jutarnjim satima, malo do umjereno oblačo i sunčano vrijeme. Prije podne, u jugozapadnim područjima postupno povećanje oblačnosti sa kišom i pljuskovima. Tokom dana, kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuje i u ostalim djelovima. Padavine lokalno mogu biti i intenzivnije, a moguća je i pojave grada. Vjetar slab do umjeren jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 21 do 27 stupnjeva. 

U Sarajevu malo do umjreno oblačno i sunčano vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuje tokom poslijepodneva. Najviša dnevna temperatura oko 22 stupnja. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Utorak 22.05.2018. godine Biometeorološka prognoza je povoljna. Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti izraženijih tegoba vezanih uz njihove bolesti. Povremene padavine i nešto jači osjet sparine u poslijepodnevnim satima, mjestimično će kvariti ugođaj. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima u drugom dijelu dana.

NA DANAŠNJI DAN

337 – Umro je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je dozvolio slobodno ispovijedanje Hrišćanstva.

1455 – Bitkom kod Sent Albansa – u kojoj je vojska dinastije Lankaster potukla snage kuće Jork – u Engleskoj je počeo četrdesetogodišnji dinastički “Rat dviju ruža”.

1813 – Rođen je njemački kompozitor Vilhelm Rihard Vagner, tvorac njemačke muzičke drame, uz Ðuzepea Verdija najznačajniji romantičarski operski kompozitor 19. st.

1833 – U Čileu je usvojen ustav kojim su povećana ovlaštenja predsjednika, a rimokatolicizam je proglašen državnom religijom.

1859 – Rođen je engleski pisac Artur Konan Dojl, ljekar po profesiji, koji se proslavio kao autor kriminalističkih romana i pripovijedaka u kojima su glavni junaci izmišljeni detektiv Šerlok Holms i njegov prijatelj dr Votson.

1873 – Umro je italijanski pisac Alesandro Manconi. Prvi je u italijanskoj književnosti seljacima dodijelio ulogu literarnih junaka.

1885 – Rođen je vođa italijanskih socijalista Ðanđakomo Mateoti, kojeg su u junu 1924. oteli i ubili fašisti, poslije govora prethodno tog dana u parlamentu u kojem je dokumentovano razobličio njihove nasilne metode. Rodom iz bogate porodice, završio je prava i veoma mlad postao je vatreni socijalista. Nakon istupanja iz Socijalističke partije Italije u oktobru 1922. postao je generalni sekretar novostvorene Socijalističke unitarističke partije. Njegovo ubistvo izazvalo je veliki revolt italijanskog javnog mnijenja,  a njegovo ime postalo je simbol antifašističke borbe i u Drugom svjetskom ratu nosilo ga je više jedinica pokreta otpora.

1885 – Umro je je francuski pisac Viktor Igo, član Francuske akademije, najveći pjesnik Francuske 19. St. i rodonačelnik francuskog realizma.

1907 – Rođen je engleski pozorišni i filmski glumac, režiser i producent Lorens Olivije, jedan od najvećih tumača likova iz djela Vilijama Šekspira, prvi glumac kojem je za života dodijeljena plemićka titula.

1915 – U najtežoj željezničkoj nesreći u britanskoj istoriji, u sudaru dva voza u Škotskoj, poginulo je 227 ljudi.

1918 – Njemački avioni napali su Pariz u Prvom svjetskom ratu.

1939 – Dvojica diktatora – vođa njemačkih nacista Adolf Hitler i vođa italijanskih fašista Benito Musolini – potpisali su desetogodišnji “čelični pakt” Njemačke i Italije o političkom i vojnom savezu.

1943 – U Moskvi je objavljeno raspuštanje Komunističke internacionale, poznate kao Kominterna, osnovane u Moskvi 1919. Izvršni komitet je obrazložio da se Kominterna raspušta pošto je takav “organizacioni oblik udruživanja radničke klase prevaziđen”, pa je “čak postao smetnja i kočnica daljeg učvrsćenja nacionalnih radničkih pokreta”. U suštini, Staljin se odrekao  Kominterne da bi izbjegao prigovore zapadnih saveznika da ona ometa lojalnu saradnju u sklopu antihitlerovske koalicije.

1967 – Više od 320 ljudi poginulo je u požaru u robnoj kući “Inovasion” u belgijskoj prijestonici Briselu.

1972 – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Nikson doputovao je u Moskvu kao prvi šef američke države koji je posjetio Sovjetski Savez.

1972 – Cejlon je postao republika u okviru Britanskog komonvelta pod nazivom Šri Lanka.

1973 – SAD i Velika Britanija stavile su veto u Savetu bezbjednosti UN na rezoluciju o proširenju trgovinskih sankcija protiv Rodezije koje bi uključivale i Južnu Afriku i portugalske kolonije u Africi.

1989 – Indija je uspješno isprobala prvu raketu zemlja-zemlja srednjeg dometa, postavši jedna od malobrojnih država koje raspolažu balističkim raketama.

1993 – U Kambodži su održani prvi višepartijski izbori poslije više od dvije decenije.

1994 – Pobunjenici u građanskom ratu u Ruandi zauzeli su međunarodni aerodrom u Kigaliju i ključnu kasarnu vladinih snaga, otklonivši najveću prepreku u nastojanju da zauzmu glavni grad te afričke zemlje.

2003 – Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je američki nacrt rezolucije kojom su poslije 12 godina ukinute stroge sankcije protiv Iraka. Rezolucijom 1.483 data su široka ovlaštenja SAD i Velikoj Britaniji u upravljanju Irakom i iračkom naftnom industrijom.

2004 – Ekonomista i reformator Manmohan Sing postao je 13. predsjednik vlade Indije, prvi Sik na tom položaju.

2004 – Prestolonaslednik Španije princ od Asturije Felipe Burbonski i bivša najpopularnija španska televizijska novinarka Letisija Ortis vjenčali su se u Madridu, a ceromoniju prvog kraljevskog vjenčanja na tlu Španije poslije 98 godina, obezbjeđivale su izuzetno jake snage policije i vojske, uključujući snage NATO.

2010 – U nesreći putničkog aviona kompanije “Er Indija  ekspres” koji se zapalio prilikom sletanja na aerodrom u Mangaloru, na jugu Indije, poginulo je 158 osoba.

By admin