SERVISNE INFORMACIJE ZA ČETVRTAK 24. 05. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 23.05.2018.godine od 08:00 sati do 24.05.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

 BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU DOM ZDRAVLJA BUŽIM

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 22 pacijenta,  od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Adis dr. Kauković.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 24. 05. 2018. u 07 : 50 sati

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima od 08 do 16 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila.

Zbog radova na saniranju škarpi i kosina na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu Sarajevo – Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić zbog aktivnih klizišta.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je Hercegovini pretežno sunčano, a u Bosni je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 8; Ivan Sedlo i Sokolac 11; Srebrenica 13; Bugojno, Livno i Sarajevo 14; Jajce 15; Bihać, Grude, Sanski Most, Široki Brijeg, Trebinje i Zvornik 16; Doboj, Gradačac, Prijedor, Stolac i Tuzla 17; Banja Luka i Neum 18; Bijeljina i Mostar 19; Brčko 20°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946hPa, za 4hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom u drugoj polovini dana. Lokalno će biti i obilnih pljuskova. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27°C, na jugu zemlje do 29°C. .

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Četvrtak 24.05.2018. godine Biometeorološka prognoza je relativno nepovoljna. Usljed povremeno tmurnog vremena, kod osjetljivih osoba moguće su reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, nesanice i dekoncentracije. Savjetujemo Vam da ne pretjerujete sa aktivnostima. Sa dolaskom noći opšta slika djelimično će se popraviti, stoga bi se i tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale umanjiti.

NA DANAŠNJI DAN

1822.. – Trupe pod komandom Antonija Hosea de Sukrea potukle Špance u bici kod Pićinće, Ekvador postao nezavisan od Španije.

1844. — Pronalazač telegrafaSemjuel Morzeposlao prvu telegrafsku poruku na udaljenost od 65 kilometara, iz Vašingtona u Baltimor. Poruka glasila: „Šta je to Bog uradio?“.

1883. — Otvoren Bruklinski mostkoji je povezao Menhetns Bruklinom u Njujorku.

1941. — Njemački ratni brod „Bizmark“u Drugom svjetskom ratupotopio britanski bojni krstaš „Hud“. Od 1.422 mornara preživjela tri.

1956. — Održana prvo natjecanjeza Pjesmu Eurovizije.

1964. — U tuči na fudbalskoj utakmici u prijestonici Perua, Limi, izazvanoj odlukom sudije da poništi gol domaće ekipe, poginulo više od 300 ljudi.

1968. — Tokom studentskih demonstracija u Francuskojpredsjednik Šarl de Golpredložio referendum. Pobunjeni studenti zapalili Parisku berzu.

1981. — Predsjednik Ekvadora Haime Roldos Agilerai sedam ljudi poginulo kada je u avionueksplodirala podmetnuta bomba.

1982. — U iransko-iračkomratu iranske trupe vratile kontrolu nad Koramšarom, koji su Iračani držali 20 mjeseci.

1992. — Kandidat konzervativaca Tomas Klestilizabran za predsjednika Austrijeumjesto Kurta Valdhajma.

Kosovski Albanci održali prve paralelne opšte izbore. Vlasti u Srbiji izbore proglasile nelegalnim, ali ih nisu ometale.

1993. — Eritrejastekla nezavisnost od Etiopijeposlije 30 godina građanskog rata.

Na Tibetu izbile žestoke demonstracije protiv kineskih vlasti.

1994. — U stampedu hodočasnika u Mekiu Saudijskoj Arabijipoginulo 270 ljudi.

2000. — Izraelposlije 22 godine povukao trupe iz okupacione zone od 15 kilometara u graničnom području s Libanom. Mirovne trupe Ujedinjenih nacijaušle u to područje  jula.

Hrvatska postala 26. članica Partnerstva za mir.

Apelacioni sud u Santjagu ukinuo imunitet bivšem čileanskom diktatoru, generalu Augustu Pinočeu, čime je omogućeno da mu se sudi za kršenje ljudskih prava za vrijeme njegove vladavine.

2002. — Predsjednici SADi RusijeDžordž Buš i Vladimir Putin potpisali ugovor o smanjenju nuklearnog naoružanja za dvije trećine u narednih 10 godina.

By admin