U BOSANSKOJ KRUPI OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA KOBILJNJAKA

Dvadeset trećeg maja prije dvadeset tri godine od okupatora je oslobođen Kobiljnjak. To je bio početak puta koji je okončan oslobađanjem Bosanske Krupe. Zbog toga se taj datum u bosanskokrupskoj općini smatra izuzetno važnim pa se svake godine i obilježava na prigodan način. I ove je u organizaciji Općine Bosanska Krupa, ratnih vojnih invalida i MZ Hodžinac obilježen pješačkim maršem, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i prigodnim programom na platou Kobiljnjaka.

Svečano obilježavanje je započelo okupljanjem bivših boraca i starješina, predstavnika vlasti, građana ispred Centralnog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi. Pred duše šehida i poginulih boraca proučena je Fatiha i položeno cvijeće. Potom se pješice krenulo na Kobiljnjak, putem dugim skoro četiri kilometra. Na tom je putu, u naselju Hodžinac, otkrivena i spomen-ploča na kući u kojoj je tokom ratnih dejstava izvjesno vrijeme boravio komandant 505. bužimske viteške brigade Izet Nanić.

Svečanost na Kobiljnjaku je započela intoniranjem himne, podizanjem državne zastave i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim borcima općine Bosanska Krupa.

Prisutnima su se na Kobiljanjaku obratili ratni komandant 511. slavne bbr. Alija Kurtović, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i podsjetili na ratni put boraca, na zajedništvo i slogu Krupljana u najtežim vremenima koja i danas mora biti sveprisutna. Zahvalili su se svima koji su došli na Kobiljnjak, posebno učesnicima marša i istakli kako je to jedan od načina da se proslavi značajna pobjeda i da se oda počast svima onima koji su u borbi za povratak u grad izgubili živote.

Pozdrave i čestitke ispred Vlade USK građanima Bosanske Krupe uputio je ministar za pitanja boraca i RVI Dževad Malkoč, te naglasio kako će svoju i moralnu i finansijsku podršku u ovakvim manifestacijama davati sve dok je na čelu resornog ministarstva.

U ovoj velikoj bici koja je trajala 140 minuta, nijedan borac nije izgubio život. Nekoliko ih je bilo ranjeno, a zapljenjena su znatna materijalno – tehnička sredstva.

Godišnjica oslobođenja Kobiljnjaka ove se godine po prvi put obilježavala u vrijeme ramazana pa je za sve učesnike marša i goste pripremljen iftar. Prije zajedničkog iftara proučen je Jasin i klanjan akšam-namaz. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a „Stari grad“.

By admin