SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK 25. 05. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 24.05.2018.godine od 08:00 sati do 25.05.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU DOM ZDRAVLJA BUŽIM

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 22 pacijenta, nije bilo upućenih na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sanela dr. Mašović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 25. 05. 2018. u 08 : 40 sati

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-17 Zenica-Donja Vraca u mjestu Pečuj, a vozila do završetka uviđaja i uklanjanja vozila saobraćaju kroz BP Almy.

Na putevima u BiH ovoga jutra saobraća se uz relativno povoljne vremenske uvjete i slab do umjeren promet vozila. Na širem području Kupresa i Konjica upozoravamo na smanjenu vidljivost zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu M-14.1 Donji Svilaj-Bosanski Brod (naselje Struge) zbog radova na deminiranju terena od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Na magistralnom putu M-18 Sarajevo-Foča zbog većeg odrona kod mjesta Sijeračke Stijene saobraća se jednom trakom.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa zbog neophodnih sanacionih radova (saniranje škarpi i kosina) saobraća se jednom trakom, uz povremene kraće obustave.

Naizmjenično, jednom trakom, saobraća se na magistralnim putevima M-14.2 Resanovci-Drvar (urušavanje potpornog zida) i M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (radovi na izgradnji pješačke staze). Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u našoj zemlji bilo malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka bilo je u sjeverozapadnim područjima. 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 8 stupnjeva, Sokolac 10, Ivan Sedlo 13, Sarajevo i Srebrenica 14, Bugojno i Jajce 15, Livno, Sanski Most i Zvornik 16, Bihać, Doboj, Prijedor i Tuzla 17, Gradačac, Grude, Široki Brijeg i Stolac 18, Banja Luka, Bijeljina i Trebinje 19, Brčko 20, Mostar 21 stupanj. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 945 milibara, za 3 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas će u Bosni preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U Hercegovini pretežno sunčano. U drugoj polovini dana, razvoj oblačnosti, u poslijepodnevnim i večernjim satima uvjetovat će lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27 na jugu zemlje do 30 stupnjeva. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 25.05.2018. godine Nestabilno vrijeme, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, uslovljava lošiju biometeorološku prognozu za veći dio zemlje. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se pojačati, pretežno zbog većeg sadržaja vlage u zraku. Poželjno je suzdržati se od pretjeranih aktivnosti. Opšta slika će biti nešto ljepša u Hercegovini.

NA DANAŠNJI DAN

1787. — Pod predsjedništvom Džordža Vašingtona, u Filadelfijije počela s radom ustavna konvencijas ciljem donošenja Ustava SAD.

1810. — U Rio de la Plati u Argentinipočela pobuna protiv španskogkolonijalnog režima, a vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan nezavisnosti Argentine, mada je nezavisnost formalno proglašena u julu 1816.

1895. — Britanski pisac Oskar Vajldosuđen na dvije godine robije zbog homoseksualizma.

1911. — Predsjednik MeksikaPorfirio Dijaspodnio je ostavku poslije pobjede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskom ratu.

1915. — Prvi svjetski rat: Završena bitka za grad Ipru u kojoj je bilo 105.000 poginulih i ranjenih, a tokom koje su Njemci prvi put upotrijebili otrovni gas koji je po tom gradu dobio naziv iperit.

1923. — Velika Britanijapriznala nezavisnost Transjordanijepod emirom Abdulahom. Istog dana 1946. novim sporazumom je priznat suverenitet te bliskoistočne države nazvane Jordan sa Abdulahom kao kraljem.

1944. — Drugi svjetski ratNjemcisu počeli vazdušni desantna Drvar gdje je bio smješten Vrhovni štab NOVJ, gdje su se nalazili maršal Jugoslavije Josip Broz Tito i Randolf Čerčil, sin Vinstona Čerčila, premijera Velike Britanije.Plan Njemaca je propao. Zbog toga se u Jugoslaviji taj dan slavio kao Dan Mladosti.

1956. — Održano prvo natjecanje za Pjesmu Eurovizije.

1960. — Tokom kineskonepalskihprepirki oko granice na Mont EverestuKinezisu stigli na sjevernu stranu vrha i postavili kinesku zastavu i bistu Mao Cedunga.

1961. — Britanski advokat Piter Benensonosnovao u Londonuorganizaciju za ljudska prava Amnesti internešenel.

1963. — Samit afričkih država u Adis Abebije okončan sporazumom o osnivanju Organizacije afričkog jedinstva.

1969. — U Sudanuje državnim udarom vlast preuzeo pukovnik Džafar Mohamed al-Nimeiri.

1973. — Mike Oldfieldobjavljuje svoj prvi album Tubular Bellskojim postavlja nove standarde u muzici.

1979. — Odmah nakon polijetanja sa čikaškog aerodroma, srušio se američki avion «DC-10» pošto mu je prethodno otpao jedan motor. Poginulo je svih 273 puttnika i članova posade.

1983. — U požarima koji su zahvatili tri broda na reci Nilu južnom Egiptupoginulo je više od 300 ljudi.

1991. — Završena je dvodnevna akcija tokom koje su Izraelci „vazdušnim mostom“ prebacili 15.000 etiopskih Jevrejaiz Adis Abebe u Izrael.

1992. — Oskar Luiđi Skalfaropostao predsjednik Italije.

1993. — Savjet bezbjednosti UNusvojio je rezoluciju 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavijesa sjedištem u Hagu.

1994. — Ruski književnik Aleksandar Solženjicinvratio se u Rusijunakon 20 godina izgnanstva.

1995. — Avijacija NATO-a, u ratu u BiH, bombardovala je skladište municije bosanskih Srba kod Pala. Srbi su odgovorili uzimanjem za taoce 377 pripadnika mirovnih snaga UN.

Masakr na Kapiji: U eksploziji granate na centralnom trgu u Tuzli 71 osoba je poginula, a 108 ranjeno.

1996. — Bivši bugarskicar Simeon IIvratio se u zemlju nakon 50-ogodišnjeg egzila.

1997. — Vojnim udarom zbačena je civilna vlada u Sijera Leoneu, a predsjednik Ahmad Tedžan Kabahprinuđen je da napusti zemlju.

2001. — Deset godina nakon raspada SFR Jugoslavije, predstavnici novonastalih država parafirali su u BečuSporazum o podjeli imovine bivše zajedničke zemlje.

Amerikanac Erik Vajhenmajer prva je slijepa osoba koja je osvojila Mont Everst, na koji se popeo zajedno sa Šermanom Bulom, 64-godišnjim ljekarom, koji je tako postao najstarija osoba koja je osvojila ovaj vrh.

2002. — U padu avionakineske avio kompanije „Čajna erlajns“ u more u tajvanskom zalivu, poginulo je 225 putnika i članova posade.

2004. — Šef UNMIK-a Hari Holkeripodnio je ostavku iz zdravstvenih razloga, tri mjeseca prije isteka mandata.

By admin