SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK 29. 05. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 28.05.2018.godine od 08:00 sati do 29.05.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU DOM ZDRAVLJA BUŽIM

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 24 pacijenta, nije bilo upućenih na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Indira dr. Bosnić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 29. 05. 2018. u 08 : 00 sati

Kolovoz je jutros mjestimično vlažan, a frekvencija vozila pojačana u gradskim centrima. Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. 

Zbog radova na učvršćivanju potpornog zida u Tarčinu na dionici autoputa A-1 Lepenica Tarčin, zatvorena je vozna traka u smjeru Tarčina. Za vrijeme izvođenja radova saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Podsjećamo i na radove na sanaciji klizišta kod tunela Igman (dionica A-1 Sarajevo zapad-Lepenica) zbog čega je saobraćaj iz vozne preusmjeren u preticajnu traku, kao i na radove na lokalitetu Treševine (A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever), gdje je usporeno saobraćanje.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima od 08 do 16 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog radova na saniranju škarpi i kosina na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Jednom trakom naizmjenično saobraća se i na magistralnom putu M-5 Nević Polje-Kaonik, zbog radova na sanaciji kolovoza. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne će preovladavati sunčano sa umjerenom naoblakom. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti pljuskove i grmljavinu. Lokalno će biti i jačih pljuskova sa mogućom pojavom grada. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C, na jugu zemlje od 16 do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 32°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Utorak 29.05.2018. godine Uz relativno povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. U drugom dijelu dana opšta slika će biti nešto lošija, usljed visokih temperatura i pojačanog osjeta sparine.

NA DANAŠNJI DAN

1643 – Francuska vojska pod zapovjedništvom Luisa d’Enghiena  porazila je u bitci kod Rocroia španjolske trupe koje je vodio Francisco de Melo. Bitka je bila dio ‹tridesetogodišnjeg rata›, sukoba koji je 1618. započeo između njemačkih protestanata i katolika, a do 1648. kada je završio u njemu je, direktno ili indirektno sudjelovala gotovo cijela Europa.

1848 – Meksiko je ratificirao Povelju iz Guadalupe Hidalgoa čime je završen Meksičko-američki rat koji je započeo dvije godine ranije zbog neriješenih problema oko pripadnosti Teksasa koji su obje strane smatrale svojim teritorijem.

1890 – Ho-Ši-Min (Ho-Chi-Minh, pravo ime Nguyen Tat Thanh), vijetnamski državnik, rođen je na današnji dan 1890. godine. Studirao je u Parizu, gdje je pisao pod imenom Nguyen Ai Quoc (Nguyen Patriot) i pristupio Socijalističkoj stranci, a nakon njezina rascjepa, na kongresu u Toursu 1921., priključio se komunistima. 

1925 – Američki aktivist i borac za ljudska prava Malcolm X, pravog imena Malcolm Little, u mladosti svodnik, diler, kasnije i ovisnik, svojevremeno jedan od najopasnijih nasilnika na ulicama njujorškog Harlema, kasnije član Nacije islama koji je prezime promijenio u X kao znak poštovanja prema neznanim precima robovima, osnivač sekularne crnačke Organizacije Afro-američkog jedinstva, rođen je u Omahi u Nebrasci 1925. godine.

1962 – Marilyn Monroe je u njujorškom Madison Square Gardenu održala svoj zadnji veći nastup u javnosti. Radilo se o legendarnoj izvedbi pjesme ‹Happy Birthday, Mr. President› koju je otpjevala za televizijski prijenos proslave 45. rođendana Johna F. Kennedyja.

By admin