SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU 30. 05. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 29.05.2018.godine od 08:00 sati do 30.05.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Jedna intervencija mužimskih vatrogasaca (zapaljenje objekta udarom groma)

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

 BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU DOM ZDRAVLJA BUŽIM

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 21 pacijent, nije bilo upućenih na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Indira dr. Bosnić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Uredno napajanje električnom energijom
  • Snabdjevanje vodom sa izvorišta Musići i Pivnice uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 30. 05. 2018. u 09 : 00 sati

Kolovoz je  suh, a frekvencija vozila pojačana u gradskim centrima. 

Zbog radova na održavanju tunela Oštrik i Vukov Gaj na autoputu A-1 večeras od 22 sata do sutra (31.05.) do 06 sati, doći će do obustave saobraćaja na dionici Sarajevo sjever-Butila (lijeva i desna strana naizmjenično).

Na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na dionici A-1 Sarajevo sjever-Lepenica zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševineusporeno saobraćanje.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima od 08 do 16 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Danas do 17 sati izvode se radovi na magistralnom putu M-17 Konjic-Jablanica (kod tunela Lendava), zbog čega vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Sanacioni radovi danas se izvode i na magistralnom putu M-5 Kaonik-Busovača, zbog čega se na ovoj dionici saobraća sporije. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka. Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Mrkonjić Grad 23, Ivan Sedlo 20, Bugojno 9, Jajce 8, Livno 6, Bosanski Novi 5, Sanski Most 2, Bihać i Bjelašnica 1. 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 11 stupnjeva, Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac i Srebrenica 14, Livno 16, Bijeljina, Jajce, Sanski Most i Sarajevo 17, Bihać, Prijedor, Tuzla i Zvornik 18, Banja Luka, Doboj i Gradačac 19, Brčko, Grude i Široki Brijeg 20, Trebinje 21, Mostar i Stolac 22 stupnja. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 944 milibara, za 2 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Danas će u Bosni i Hercegovini prije podne preovladavati malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno postoje uvjeti i za pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 30 stupnjeva. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Srijeda 30.05.2018. godine Slično kao i proteklog dana, uz relativno povoljne biometeorološke prilike većina populacije će se osjećati ugodnije. Sunčani intervali povoljno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima u drugom dijelu dana, obzirom da će biti sparno. Također, preporučljivo je slojevito se odjenuti.

NA DANAŠNJI DAN

1498. — Kristofor Kolumboisplovio sa šest brodova iz španske luke Sanlukarna treće putovanje u Novi svijet, tokom kojeg je otkrio Trinidad i obale Južne Amerike.

1536. — Engleski kralj Henri VIIIvjenčao se s trećom ženom, Džejn Sejmor, 11 dana nakon što je pogubljena njegova druga žena Ana Bolen.

1848. — SADMeksikoratifikovali sporazum potpisan u februaru 1848. nakon poraza Meksikanaca u američko-meksičkom ratu. Njime je za naknadu od 15 miliona dolara, u sastav SAD ušle su meksičke teritorije Novi MeksikoKalifornijaNevadaJuteArizone i Kolorada.

1876. — Zbačen turskisultan Abdul Aziz, a na prijesto je stupio njegov nećak sultan Murat V, koji je svrgnut nekoliko mjeseci kasnije i stavljen u doživotni pritvor u jednu carigradsku palatu.

1913. — Londonskim miromokončan Prvi balkanski rat.

1942. — Drugi svjetski ratBritansko ratno vazduhoplovstvoje sa 1.047 aviona bombardovalo njemački grad Keln.

1956. — Jugoslovenskadržavno-partijska delegacija s Josipom Brozom Titomna čelu doputovala je u SSSR, u prvu posjetu nakon smrti Staljina i raskida s Moskvom 1948.

1973. — Zapadna NjemačkaČehoslovačkapostigle su dogovor o normalizaciji odnosa, nakon 32-godišnjeg prekida.

1976. — Prvi voz krenuo prugom Beograd-Bar. Prvi putnik je bio Josip Broz Tito u svom „plavom vozu“.

1980. — Papa Ivan Pavao IIstigao je u Pariz, u prvu posjetu jednog pape Francuskoj od 1814.

1990. — Konstituiran prvi SaborHrvatsketemeljen na slobodnim višestranačkim izborima, a vlast preuzeli Franjo Tuđman i Hrvatska demokratska zajednica. Od 1991. do 2001. taj se službeno proslavljao kao Dan državnosti.

1992. — Ujedinjeni narodiizglasali embargo protiv Savezne republike Jugoslavije.

1995. — Rusijaformalizovala odnose s NATO-om, ali je ponovila upozorenje da bi širenje zapadnog vojnog saveza na istok Evrope moglo da podijeli kontinent.

1998. — U sjevernoj avganistanskojprovinciji Taharu zemljotresu je poginulo najmanje 3.000 ljudi.

1999. — Najmanje 54 osobe poginule su u Minsku, u jurnjavi nekoliko hiljada mladih, koji su nakon završetka koncerta rok muzike jurnuli u ulaz stanice podzemne željeznice da se sklone od iznenadne provale oblaka.

2000. — Vojna komanda na Fidžijuproglasila je vanredno stanje da bi okončala krizu koju su izazvali pobunjenici držeći premijera i grupu vladinih službenika kao taoce.

2001. — Na posljednjem suđenju u Njemačkoj za zločine počinjene u drugom svjetskom ratu, bivši oficir SS-a i nadzornik u koncentracionom logou Terezijenštat, 89-godišnji Anton Malotosuđen je na doživotni zatvor, zbog ubistva trojice i pokušaja ubistva četvrtog zatvorenika jevrejske nacionalnosti na svirep način.

2003. — Savjet bezbjednosti UNodobrio je slanje mirovnih trupa u sjevero-istočnu provinciju IturiKongu, radi uspostavljanja mira i sigurnosti u regionu, koji je narušen nasiljem između etničkih milicija. EU je, takođe, odobrila odlazak oko 1.400 svojih trupa u tu zemlju.

By admin