SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK 01. 06. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 31.05.2018. godine od 08:00 sati do 01.06.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela, niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija                           

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nezgoda (materijalna šteta bez povrijeđenih lica)

ZU DOM ZDRAVLJA BUŽIM

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 20 pacijenata, od kojih je 1 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Amra dr. Nanić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Zbog nestanka el.energije doslo je do nestanka vode u određenim zaseocima koji se napajaju sa izvorišta Musići.
  • Snadbjevanje s vodom s izvorišta Pivnice je uredno.
  • Snabdijevanje telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 01. 06. 2018. u 08 : 10 sati

Na autoputu A-1 dionici Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Podsjećamo i na radove na sanaciji klizišta kod tunela Igman (dionica Sarajevo zapad-Lepenica) zbog čega je saobraćaj iz vozne preusmjeren u preticajnu traku, kao i na radove na lokalitetu Treševine (A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever), gdje je usporeno saobraćanje.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistranog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima od 08 do 16 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15 minutno propuštanje vozila.

Zbog radova na saniranju škarpi i kosina na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa saobraća se jednom trakom uz povremene kratke obustave.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-18 Sarajevo–Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima: Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić, zbog aktivnih klizišta.

Jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Po kotlinama u Bosni ima magle ili niske naoblake. 

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Sokolac 12; Bjelašnica 13; Bugojno i Ivan Sedlo 14; Jajce, Livno, Sarajevo i Srebrenica 16; Tuzla 18; Bihać, Grude, Sanski Most i Zvornik 19; Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Trebinje 20; Mostar i Široki Brijeg 21; Brčko i Gradačac 22; Stolac 23°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946hPa, za 4hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas prije podne pretežno sunčano vrijeme. U drugoj polovini dana se prognozira razvoj konvektivne oblačnosti koji će u poslijepodnevnim i večernjim satima u većem dijelu zemlje usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar većinom slab promijenljivog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti jačih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 31°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 01.06.2018. godine Nakon svježijeg i ugodnijeg prijepodneva, u drugom dijelu dana opšta slika će se, usljed sparnog vremena, djelimično pokvariti, izraženije u unutrašnjosti zemlje. Tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati, stoga je preporučljivo ne izlagati se pretjeranim naporima.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Opsada Pekinga završava osvajanjem grada od strane Mongola predvođenih Džingis Kanom.

  1. – Anne Boleyn okrunjena za kraljicu Engleske.

  1. – Kentucky postaje 15. država SAD.

  1. – Tennessee postaje 16. država SAD.

  1. – Objavljena je zbirka pjesama ‹Fleurs du mal› (Cvjetovi zla), francuskog pjesnika Charlesa Baudelairea. Baudelaire, originalna i individulana pjesnička ličnost, je u punom smislu riječi preteča simbolizma i moderne poezije uopće, a njegova pjesnička zbirka Cvjetovi zla sadrži sve elemente kasnije simboličke poezije.

  1. – Finska mijenja svoj izborni zakon i daje pravo ženama da glasaju na izborima, ali i da budu birane.

  1. – Rođena američka filmska glumica Norma Jeane Mortenson, poznata kao Marilyn Monroe (1926.- 1962.), jedna od najvećih erotskih simbola u istoriji filma. Teret mega zvijezde i ljubavne afere s vodećim političarima SAD izazivale su kod nje stalne psihičke krize i 1962. je okončala život samoubistvom. Filmovi: «Džungla na asfaltu», «Nijagara», «Majmunska posla», «Autobuska stanica», «Muškarci vole plavuše», «Rijeka bez povratka», «Sedam godina vjernosti», «Neki to vole vruće».

  1. – Nijemci osvojili Krit i zarobili 13.000 britanskih vojnika, čime su obezbijedili važnu bazu u Drugom svjetskom ratu za operacije na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

  1. – Njemački «lovci» u Drugom svjetskom ratu oborili britanski avion, usmrtivši sve putnike, uključujući engleskog pozorišnog i filmskog glumca i režisera Lesliea Howarda, dvojnika britanskog premijera Winstona Churchilla. Nijemci su bili uvjereni da je u avionu, oborenom iznad Biskajskog zaliva, na letu od Lisabona ka Irskoj, bio Churchill. Howard je bio poznat po izuzetno suptilnoj glumi. Filmovi: «Romeo i Julija», «Pigmalion», «Prohujalo s vihorom», «Intermeco».

  1. – Osnovana je Palestinska Oslobodilačka Organizacija (PLO).

  1. – Izašao je album novi Beatlesa «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».

  1. – Grčki premijer Georgios Papadopulos ukinuo monarhiju i proglasio republiku.

  1. – Britanski Honduras promijenio naziv u Belize.

  1. – Poslije devedeset godina ukinuta vladavina bijele manjine u Rodeziji, sada Zimbabve.

  1. – Predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsjednik SAD George Bush potpisali sporazum o okončanju proizvodnje hemijskog oružja i uništavanju tog oružja do kraja 1992. godine.

  1. – Ukrajina, odlukom predsjednika Leonida Kučme i nacionalnog parlamenta, postala zemlja bez nuklearnog oružja, prebacivši posljednje rakete s nuklearnim glavama u Rusiju.

  1. – Novinara Kantanu Habimanu Haški tribunal osuđuje na 12 godina zatvora zbog toga što je u svojim radio emisijama, podsticao nasilje i zločine tokom genocida u Ruandi (1994.).

  1. – Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik George Bush potpisali u Sankt Peterburgu formalna dokumenta kojima se stavlja na snagu Sporazum o strateškom smanjenju oružja, prema kojem dvije države do 2012. godine treba da smanje broj nuklearnih bojevih glava sa 2.200 na 1.700.

  1. – Australija povlači svoje vojne snage iz Iraka.

  1. – Britanska kompanija British American Tobacco preuzela za 550 miliona eura tvornicu duhana Rovinj iz Hrvatske.

By admin