OBILJEŽENA GODIŠNJICA PRVOG NAPADA NA BUŽIM

U organizaciji Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata obilježena je godišnjica od prvog napada na Bužim.  11. juna ratne 1992. godine na Bajram agresorske snage sa teritorija R Hrvatske izvršile su napad u širem rejonu MZ Bućevci i MZ Stabandža.

Ovogodišnji program obilježavanja prvog napada na Bužim započeo je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na turbetu Generala Izeta Nanića i poginulih pripadnika  505. Viteške brigade. U džamiji na Bućevcima nakon ikindije-namaza proučen je Jasin i tevhid borcima-šehidima 505. Viteške brigade Armije R BiH, nakon kojeg je na poprištu prve oružane bitke održan   historijski sat na kojem su govorili učesnici ovih događaja.

«Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma Općine Bužim  i ove godine se potrudio da organizuje obilježavanje ove veoma značajne bitke u kojoj su naši borci stekli prva ratna iskustva i odbranili teritoriju od agresora. Općina Bužim će kao i do sada pružati podršku u obilježavanju svih značajnih datuma iz proteklog rata, a posebno me raduje činjenica da se svake godine  sve veći broj  sugrađana odaziva na obilježavanje ove ali i svih drugih bitaka i značajnih datuma″, naglasio je načelnik općine Zikrija Duraković prilikom svog obraćanja.

O prvom napadu na Bužim govorili su neki od učesnika ovih događaja Agan Elkasović, Šefik Veladžić i Nijaz Miljkovć.

Agan Elkasović je govoreći o događajima koji su prethodili prvom napadu agresora na ovom prostoru posebno naglasio kako su postajali određeni problemi oko organizacije i preprema za odbranu zbog  činjenice da se prostor na kojem su se odvijale ove borbe nalazi uz državnu granicu sa R Hrvatskom, te na granici općine Velika Kladuša i  Općine Bužim. Patriotske snage svjesne situacije i događaja u susjednoj Hrvatskoj gdje su već počela ratna dejstva, su brzo organizirale liniju odbrane i spremno dočekale prvi napad i zabilježile prvu pobjedu nad agresorom.

Nakon historijskog sata upriličeno je svečano otvaranje Šehidske česme kod džamije na Bućevcima koju su otvorili  načelnik općine Bužim Zikrija Duraković i Nihad Isaković koji je ovu česmu i sagradio sa svojom porodicom. Na kraju programa upriličen  je iftar za sve učesnike i zvanice u haremu džamije na Bućevcima.

FOTO

By admin