SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU 13. 06. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 12.06.2018.godine od 08:00 sati do 13.06.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.   

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Jedna saobraćajna nezgoda (materijalna šteta, jedno lice lakše povrijeđeno)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratio 21 pacijent, od kojih je 7 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Sađida dr. Bajrović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snadbjevanje s vodom s izvorišta Pivnice je uredno.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 13. 06. 2018. u 08 : 20 sati

Zbog učestalih padavina kolovoz je jutros mjestimično mokar ili vlažan. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Posebnu pažnju skrećemo na moguće odrone zemlje ili kamenja na dionicama u usjecima, kao i preko planinskih prevoja.

I danas se izvode radovi na sanaciji kolovoza na dionici M-14 Bihać-Srbljani, zbog čega se na ovoj dionici saobraća sporije uz kratkotrajne obustave.

Sanacioni radovi izvode se i na autoputu A-1 na pasareli petlje Podlugovi,gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično.

Na dionici A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Zbog sanacije klizišta na dionici A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, saobraćaj je kod tunela Igman preusmjeren u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Radovi na deminiranju terena, aktuelni su radnim danima u vremenu od 08:00 do 16:00 sati na magistralnom putu M-14.1, na ulazu u Bosanski Brod iz pravca Donjeg Svilaja (naselje Struge). U navedenom terminu dolazi do polusatnih obustava saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila. Zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u našoj zemlji bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. 

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 9 stupnjeva, Ivan Sedlo 14, Sokolac 15, Sarajevo 16, Doboj, Gradačac, Jajce, Sanski Most i Tuzla 18, Brčko i Bugojno 19, Banja Luka, Grude i Livno 20, Široki Brijeg, Srebrenica i Zvornik 21, Mostar i Stolac 22, Trebinje 23 stupnja. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 935 milibara, za 7 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U jutarnjim satima padavine se očekuju u Hercegovini, jugozapadnim i ponegdje u centralnim područjima, a poslije podne i u ostalim djelovima. Tokom dana, većem dijelu zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno su mogući i obilni pljuskovi, a postoje uvjeti i za pojavu gradu. Vjetar slab do umjeren, na momente i pojačan većinom jugozapadnog smjera. Na sjeveru zemlje vjetar zapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka između 25 i 30, na jugu do 33 stupnja. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Srijeda 13.06.2018. godine Jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput nervoze, glavobolje i iscrpljenosti, zbog čega je poželjno reducirati aktivnosti. Učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji u poslijepodnevnim satima.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Pod vođstvom Vota Tajlera, u engleskim pokrajinama Kent, Norfok, Safok i Kembridžšir počeo seljački ustanak protiv feudalaca, izazvan visokim porezima.

  1. – Srpski knez Miloš Obrenović u korist sina Milana abdicirao i napustio Srbiju. Knez Milan umro nekoliko nedjelja po izboru za vladara, a namjesnici pozvali njegovog mlađeg brata Mihaila da preuzme prijesto.

  1. – U Kini počeo tzv. Bokserski ustanak, pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranog kapitala i domaćih feudalaca. Ustanak u septembru 1901. ugušile evropske sile, Japan i SAD.

  1. – Četrnaest njemačkih bombardera tipa „Gota“ u Prvom svjetskom ratu bombardovali London. Poginule 162 osobe. Prije toga napadi na britansku prijestonicu vršeni iz cepelina.

  1. – Održana parada za avijatičara Charlesa Lindbergha na njujorškoj 5. aveniji.

  1. – Adolf Hitler i Benito Mussolini sastaju se u Veneciji, Italija; Mussolini kasnije opisuje njemačkog diktatora kao «smiješnog malog majmuna».

  1. – Njemačke snage su pokrenule kontranapad na američke snage kod Karantana.

  1. – Njemačke snage su zaustavili napredovanje Britanaca u bici kod Vijer-Bokaža.

  1. – Prve njemačke rakete V-1 ispaljene u Drugom svjetskom ratu na južnu Englesku.

  1. – Državnim udarom u Kolumbiji na vlast došao Gustav Rojas Pinilja, koji je diktatorski vladao do 1957, kada je u Kolumbiji vraćen demokratski režim.

  1. – Posljednji britanski vojnici napustili bazu kod Sueckog kanala, kojim je Velika Britanija upravljala 74 godine. Upravu nad Kanalom preuzeo Egipat.

  1. – Američki vasionski brod „Pionir 10“ prošao kroz orbitu Neptuna. To je bila prva letjelica sa Zemlje koja je izašla van Sunčevog sistema.

  1. – Zbog neuspjelog početka razgovora vlasti i opozicije u Srbiji, 8. juna, u Beogradu na Trgu Republike održan prvi protestni miting opozicije protiv vlasti Slobodana Miloševića.

  1. – U Bukureštu poginule četiri, povrijeđeno oko 200 osoba, kada je policija pokušala da suzbije proteste studenata koji su se smjestili u šatore u centru grada.

  1. – U organizaciji Udruženja kompozitora u Pionirskom parku u Beogradu, ispred zgrade Predsjedništva Srbije, održan „Miting klečanja“, u znak protesta protiv ratne politike predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

  1. – Sjeverna Koreja saopštila da se povlači iz Agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju i da više neće dozvoliti dolazak njenih inspektora u zemlju.

  1. – U Pjongjangu počeo istorijski samit dvije Koreje na kojem su predsjednici južne i sjeverne Koreje Kim Dae Džung i Kim Džong Il vodili razgovore o pomirenju dvije države. Lideri dvije Koreje sastali se prvi put poslije raspada jedinstvene zemlje 1948.

  1. – Na prvim slobodnim izborima u istoriji Avganistana za predsjednika države izabran Hamid Karzai.

  1. – U Briselu usvojen nacrt Ustava Evropske unije, 46 godina poslije potpisivanja Rimskog sporazuma, odnosno osnivanja Unije.

By admin