POBOLJŠANJE VODOSNABDIJEVANJA U OPĊINI BUŽIM

Visoke ljetne temperature, povećana potreba za vodom i nedostatak padavina tokom ljetnog perioda uzrokovale su u proteklih nekoliko godina znatne nedostatke pitke vode u gradskom vodovodnom sistemu koje su  dovele Javno komunalno poduzeće «KOMB″  Bužim u situaciju da moraju uvesti nepopularne mjere – redovne redukcije vode.

U cilju rješavanja ovog gorućeg problema, a nakon provedenih svih aktivnosti ispitivanja o raspoloživim količinama pitke vode na probnoj bušotini izvorišta Musići, pristupilo se raspisivanju tendera i izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu novog eksploatacionog bunara.

Nakon potpisivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem radovi na ovom projektu su započeli, a vrijednost projekta izrade novog eksploatacionog bunara je 160.000 KM,   investitor je Općina Bužim, a izvođač radova poduzeće  ″Winner project» iz Sarajeva.

Prema riječima prof.dr. Mirze Bašagića koji provodi nadzor ispred investitora ovog projekta sa ovom bušotinom može se računati na dodatnih 10 litara vode u sekundi što će prema sadašnjim procjenama potrošnje obezbijediti dovoljne količine za narednih deset godina. Predloženim tehničkim rješenjem novog vodozahvatnog bunara dobiće se nove nedostajuće količine pitke vode uz  racionalna  tehnička  i  finansijska  rješenja.

«Nakon okončanih procedura, obezbijeđenih sredstava i provedenog postupka javne nabavke ovih dana su krenuli konkretni radovi na izradi novog bunara na našem izvorištu “Musići”, ja bih rekao jednom od najznačajnijih projekata općine Bužim ne samo za ovu godinu nego i za duži vremenski period. Kroz ovu investiciju izgradnje bunara nastojimo da obezbijedimo dodatne količine vode i na taj način pokušamo eliminisati redukcije u vodosnabdijevanju posebno u urbanom dijelu naše općine u ovim ljetnim mjesecima i ako Bog da ja se nadam da ćemo nakon završetka ovog projekta doći do tih novih količina vode i riješiti jedan od gorućih problema naših stanovnika.″ istakao je načelnik općine Bužim Zikrija Duraković.

FOTO

By admin