MINISTARSTVO OBRAZOVANJA USK DOPUNILO PLAN UPISA UČENIKA U SREDNJE ŠKOLE

Mješovita srednja škola Bužim ove godine je ispratila 23. generaciju maturana. Njih 150 steklo je diplomu srednje škole u Bužimu. Trenutno školu pohađa 500 učenika, dok je najveći broj koji je pohađao školu u jednoj školskoj godini bio 834 učenika.

Nakon što su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Vlada USK odlučili “skresati” broj odjeljenja prvih razreda i praktično natjerati više od 100 učenika sa područja općine Bužim da upisuju srednju školu van Bužima, takva odluka je izazvala burne reakcije naših građana. Shodno tome, danas je donešena Dopuna plana upisa u prvi razred srednjih škola za dodatnih 100 učenika.

Naime, prvobitni plan upisa u Mješovitu srednju školu Bužim bio je diskriminirajući za učenike naše općine, jer je na području naše općine 229 učenika završilo osnovnu školu, a plan upisa u srednje škole je bio 125 učenika.

Ovom Dopunom plana upisa u srednje škole ispravljena je nepravda prema učenicima koji planiraju upisati prve razrede srednje škole MSŠ «Bužim».

Pored ovog problema  MSŠ “Bužim” se susreće i sa problemom odlaska učenika u srednje škole susjednih općina. Kako smo ranije pisali do sada je najmanji broj svršenika OŠ “Konjodor” upisivao MSŠ “Bužim” jer ih je većina svoje školovanje nastavljalo u Cazinu, dok učenici iz OŠ “Čavnik” većinom nastavljaju školovanje u Bos. Krupi. Nije mali broj učenika iz OŠ “Bužim” koji također svoje školovanje nastavljaju u Cazinu, Bihaću, ali i Velikoj Kladuši.

Jedan od glavnih razloga jeste svakako strategija susjednih općina koje nude bolje financijske pogodnosti svim učenicima koji upišu školu u njihovoj općini. Drugi razlog je struka i škola koja nema u Bužimu, dok je treći razlog svakako odlazak u zemlje Evropske unije.

Da se u Bužimu može steći kvalitetno srednje obrazovanje ili struka u nekoj od stručnih škola najbolji pokazatelj jeste svakako činjenica da su svršenici ove odgojno-obrazovne ustanove i njeni uposlenici ali i akademski građani naše Općine Bužim. 

Prema nezvaničnim informacijama uprkos ovoj dopuni plana upisa i većeg broja svršenika osnovne škole, veliki je broj učenika koji se odlučio nastaviti svoje školovanje izvan Bužima a neki i izvan države BiH.

 

 

By admin