ŠKOLA BRDSKOG BICIKLIZMA I BICIKLISTIČKA STAZA BRDAREVAC

U Bužimu je otpočela realizacija projekta „Brdarevac 2018“ koji obuhvata školu brdskog biciklizma, markaciju staze „Brdarevac“ te postavljanje servisne stanice za bicikla ispred Općine Bužim.

Glavna komponenta ovog projekta je škola brdskog biciklizma gdje polaznici sa mentorom Ćatić Amelom voze zahtjevne rute, obilazeći bužimske krajolike posebno zanimljive za ovu vrstu sporta. Polaznici škole imaju na raspolaganju dvanaest bicikla za brdsku vožnju, sa svom pratećom opremom, te već nekoliko dana aktivno voze.

Pored škole brdskog biciklizma, projektom je obuhvaćena i markacija staze Brdarevac čiji će početak biti obilježen kod Općine Bužim, gdje će biti postavljena i servisna stanica sa solarnim napajanjem. Od zgrade Općine Bužim, staza se dalje nastavlja kroz bužimska naselja Kupusnicu, Bag, Stari Grad, te se preko Pomajdana vraća do zgrade Općine. Navedena ruta je rekreativnog karaktera, dok će markacija staze obuhvatiti i označavanje nešto zahtjevnijih, adrenalinskih krakova staze. Također, duž staze bit će postavljena i dva odmarališta – sto i klupe, te informativni panoi.

Važnost ovog projekta se ogleda u kreiranju novog sadržaja za mlade u Bužimu koji akcentira zdrav način života, održavanje tjelesne kondicije, ali i kvalitetno korištenje slobodnog vremena. Prvi sati škole brdskog biciklizma su upravo zbog toga i krenuli u danima Ramazana, kada postači nastoje da očiste svoj organizam, a biciklizam je odličan nastavak za takva nastojanja. Staze će se koristiti tokom cijele godine i kada vremenski uslovi budu dopuštali. Ova biciklistička staza ima za cilj da privuče mlade i iz okolnih gradova koji su željni adrenalina i prijateljskih druženja.

Ovaj projekat je financiran od strane USAID-a, a implementira ga Udruženje pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja Bužim, uz saradnju Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

FOTO

 

By admin