SVEČANO POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU 25 PUTNIH PRAVACA U IZNOSU OD 1.492.772,40 KM

Današnjim potpisivanjem 25 ugovora za dvadeset i pet putnih pravaca između Općine Bužim i izvođača radova nastavljaju se aktivnosti na izgradnji, rekonstrukciji i modernizaciji lokalne putne mreže na području Općine Bužim u koju će biti uloženo oko 1,5 milion KM.

Načelnik općine Bužim Zikrija Duraković i direktor preduzeća ″KOV-GRAD″ d.o.o Bužim, Safet Kovačević, uz prisustvo općinskih vijećnika, predsjednika mjesnih zajednica i  predstavnika građevinskih odbora, danas su potpisali ugovore  za  izgradnju lokalne putne mreže u ukupnoj dužini od 13 kilometara čija vrijednost iznosi  1.492.772,40 KM.

 Posebno raduje činjenica da su građani bili inicijatori i pokretači ovih projekata, a ovaj model zajedničkog ulaganja u lokalnu putnu mrežu pokazao je veliku zainteresiranost građana koji su u veoma kratkom roku prikupili značajna sredstva.

Prije samog potpisivanja ugovora načelnik općine se posebno zahvalio svim građanima i građevinskim odborima koji su u saradnji sa Općinom Bužim uspjeli prikupiti značajna sredstva.

“Danas smo bili u prilici da konkretiziramo sve postupke vođene prethodnih mjeseci oko izgradnje naših nekategorisanih lokalnih puteva, potpisali smo 25 ugovora o izvođenju radova na ovim putevima u našim mjesnim zajednicama ukupne vrijednosti 1.492.772,40 KM, od čega su 50% građani već uplatili svoje učešće a već od sutra mogu krenuti radovi. Ovo je za Bužim vrlo vrijedan projekat koji u zadnjih nekoliko godina nije na ovakav način i u ovom obimu realiziran. Kroz ove ugovore bit će urađeno preko 12 kilometara naših nekategorisanih puteva. Posebno želim naglasiti da je ovo zajednički projekat općine i građana i da jedino na ovaj način možemo našu općinu učiniti boljom i naprednijom sredinom“, kazao je Općinski načelnik Zikrija Duraković.

Ovih dana potpisuje se još jedan ugovor čime će početi i realizacija  putnog pravca koji povezuje općinu Bužim sa općinom Cazin, a radi se o lokalnom putnom pravcu Trostruki klanci u MZ Elkasova Rijeka vrijednosti 220.000,00 KM.

“Općinsko vijeće Općine Bužim je prilikom usvajanja Budžeta za 2018. godinu definisalo program izgradnje nekategorisane putne mreže gdje smo ostavili mogućnost svim zaineteresiranim građanima, odnosno građevinskim odborima koji imaju želju da grade put u 2018. godini, da do 31.03. tekuće godine podnesu zahtjev općini i obezbijede polovinu sredstava za realizaciju tog putnog pravca. Želim se posebno zahvaliti građanima jer su u tih 25 zahtjeva prikupili oko 760 hiljada KM za izgradnju ovih puteva. S tim u vezi Općinsko vijeće Općine Bužim je na svojoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o podršci tim projektima i odobrilo sredstva, i samim tim željeli smo da poboljšamo uvjete života na području naše općine. U 2018. godini imamo i ostale projekte za koje će Općinsko vijeće Općine Bužim u narednom periodu ići u pravcu podrške a koji su interesu građana“, kazao je predsjedavajući OV Safet Ljubijankić.

Pored izgradnje puteva sa podjednakim učešćem općine i građana potpisani su ugovori za rekonstrukciju i sanaciju putnih pravaca  Abdići – Musići i Račići – Nanići koji vode do izvorišta Musići i pumpne stanice Račići, te ugovor sa nadzornim organom za sve putne pravce.

FOTO

Više slika možete pogledati na fb profilu JU «Centar za kulturu, sport i informisanje»

By admin