SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK 10. 07. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 09.07.2018.godine od 8:00 sati do 10.07.2018. godine do 8:00 sati na području općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.   

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratio 29 pacijenata, od kojih je 1 upućen na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Indira dr. Bosnić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snadbjevanje s vodom s izvorišta Pivnice je uredno.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 10. 07. 2018. u 08 : 20 sati

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida nad građanima Srebrenice i ukopa identificiranih žrtava Srebreničke tragedije:

– Danas i sutra zabranjuje se prevoz eksplozivnih materija na području FBIH, kao i na putnim pravcima: Zvornik-Konjević Polje-Vlasenica, Konjević Polje-Bratunac-Srebrenica i Memići-Karakaj.
– Sutra, 11.07. zabranjuje se kretanje teretnih vozila nosivosti iznad 3,5 tone na putnim pravcima: Sarajevo-Olovo-Kladanj-Luke, Tuzla-Stupari-Kladanj-Luke i Tuzla-Kalesija-Caparde.

Biciklisti i motociklisti nastavljaju jutros iz Sarajeva prema Potočarima, gdje je njihov dolazak planiran u poslijepodnevnim satima. Molimo sve učesnike u saobraćaju da u trenutku njihovog prolaska voze sporije i prate upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Danas počinju radovi na redovnom održavanju tunela Bistrik (Sarajevo), na magistralnom putu M-5, zbog čega će se u vremenu od 08:30 do 15:30 sati kroz tunel saobraćati naizmjenično-jednom trakom.

Za danas je planiran početak radova i na dionici magistralnog puta M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), zbog čega će se na mjestima izvođenja radova saobraćati usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h. Zbog sanacije klizišta na dionici A-1 Lepenica-Sarajevo sjever, saobraćaj je kod tunela Igman preusmjeren u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u centralnim i istočnim područjima bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim djelovima malo do umjereno oblačno i sunčano. U Hercegovini sunčano uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 08 sati: Ivan Sedlo 12 stupnjeva, Sokolac 14, Jajce i Sarajevo 15, Srebrenica, Tuzla i Zenica 16, Bihać 17, Banja Luka, Gradačac, Sanski Most i Zvornik 18, Bijeljina, Livno, Prijedor i Trebinje 19, Brčko 20, Grude i Stolac 21, Mostar 22 stupnja. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 943 milibara, za 1 milibar je viši od normalnog i ne mijenja se.

Danas se u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ostalim djelovima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti sa kišom i pljuskovima, u zapadnim, istočnim i višim područjima Hercegovine. Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina. Vjetar slab do umjeren sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 22 do 28, na jugu od 27 do 31 stupnja.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, razvojem oblačnosti sa kišom i pljuskovima. Najviša dnevna temperatura oko 23 stupnja.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Utorak 10.07.2018. godine Opšta slika će biti ljepša na jugu, uz više sunčanog vremena. U Bosni će povećana naoblaka i sparno vrijeme u drugom dijelu dana uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, u noći problemi sa snom zbog nedostatka svježine.

NA DANAŠNJI DAN

  1. – Stefan Tomašević postao kralj Bosne.
  1. – Džejn Grej, praunuka Henrija VII, krunisana za kraljicu Engleske, 9 dana kasnije svrgla je Elizabeta I Tjudor.
  1. – Po nalogu španskog dvora ubijen je nizozemski princ od Oranža Vilem I Ćutljivi, borac protiv španske prevlasti i prvi nasledni namesnik (1581) Nizozemske.
  1. – U Minhenu je osnovana Katolička liga kao odgovor na osnivanje Protestantske unije (1608), što je pojačalo tenzije u Njemačkoj koje su dovele do izbijanja Tridesetogodišnjeg rata (1618-48) u centralnoj Evropi.
  1. – Nakon šestogodišnjeg rata, Rusija i Turska sklopile su Kučuk-Kajnardžijski mir kojim je Turska izgubila Krim, prihvatila rusko-tursku granicu na Bugu i priznala Rusiji pokroviteljska prava nad Vlaškom i Moldavijom, kao i nad pravoslavnim podanicima u Turskoj.
  1. – Aleksandar Makenzi je stigao do delte rijeke Makenzi (rijeka).
  1. – SAD su preuzele Floridu nakon kupovine od Španije.
  1. – Napadom najmanje 70 njemačkih bombardera na ciljeve u južnom Velsu, u Drugom svjetskom ratu počela je Bitka za Britaniju. Pobjeda britanskog vazduhoplovstva u septembru prisilila je Nijemce da definitivno odustanu od invazije na Veliku Britaniju.
  1. – Francuska Narodna skupština povjerila je vlast maršalu Anriju Petenu, koji je tokom Drugog svjeskog rata predvodio kolaboracionističku vladu sa sjedištem u Višiju.
  1. – Anglo-američke trupe u Drugom svjetskom ratu iskrcale su se na Siciliju.
  1. – Sovjetski lider Nikita Hruščov smijenio je ministra unutrašnjih poslova Lavrentija Beriju, bliskog Staljinovog saradnika i egzekutora u staljinističkim čistkama. Berija je kasnije uhapšen, osuđen na smrt i streljan.
  1. – Iz Kejp Kaneverala lansiran je prvi američki telekomunikacioni satelit „Telstar“, koji je omogućio prenos TV programa preko Atlantskog okeana.
  1. – Bahami su stekla nezavisnost u okviru Britanskog Komonvelta, posle 190 godina britanske kolonijalne vladavine.
  1. – Zbog pucanja ventila u hemijskoj fabrici „Ikmeza“ u blizini Milana, oblak hemijskih materija, među kojima i dioksina, teško je zagadio četiri opštine. Seveza, Meda, Dezio i Čezena. To je bila prva ekološka nesreća te vrste u Evropi.
  1. – Američki sud osudio je bivšeg panamskog diktatora Manuela Norijegu na 40 godina zatvora jer je dozvolio krijumčarenje droge u Panami.
  1. – Leonid Kučma pobijedio je na predsjedničkim izborima u Ukrajini.
  1. – Vojne vlasti oslobodile su iz šestogodišnjeg kućnog pritvora vođu burmanske opozicije i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Su Chi.
  1. – Šest afričkih vlada potpisalo je sporazum o prekidu vatre, čime je okončan građanski rat u Demokratskoj Republici Kongo. Sporazum je potpisan bez učešća pobunjeničkih grupa involviranih u sukobe.
  1. – U gomili smeća koja se srušila na sirotinjsko naselje, nazvano Obećana zemlja, u Manili (Filipini) stradalo je više od 200 ljudi.
  1. – Crtež Leonarda da Vinčija prodat je u aukcijskoj kući Kristi’s za rekornih 8,1 milion funti (11,4 miliona dolara).
  1. – Potonuo je riječni kruzer Bulgarija, pri čemu je stradalo 105 putnika.

By admin