SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDA 18. 07. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 17.07. 2018. godine od 08:00 sati do 18.07. 2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU DOM ZDRAVLJA BUŽIM

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratio 30 pacijenata, od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je dr Seđida Bajrović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snadbjevanje s vodom s izvorišta Pivnice je uredno.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 18. 07. 2018. u 08 : 00 sati

Kolovoz je jutros pretežno suh, a frekvencija vozila pojačana u gradskim centrima. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove jutarnja magla mjestimično smanjuje vidljivost. Na putevima koji prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

U toku su radovi na vijaduktu Bojnik, na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, zbog čega vozila saobraćaju jednom trakom. Na istoj dionici A-1, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman kao i na mjestu radova (Ban Brdo), preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok je na lokalitetu Treševine usporeno saobraćanje. Na dionici A-1 Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

U toku su i radovi na redovnom održavanju tunela Bistrik na magistralnom putu M-5 u Sarajevu, zbog čega se u vremenu od 08:30 do 15:30 sati kroz tunel saobraća naizmjenično, jednom trakom.

I na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se sporije uz poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Doljani i Izačić. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro. Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 9; Ivan Sedlo 13; Bugojno 14; Jajce, Sarajevo 15; Zenica, Prijedor 16; Bihać, Livno 17; Sanski Most, Banja Luka, Bileća, Srebrenica, Zvornik 18; Tuzla 19; Stolac, Doboj 20; Grude, Bijeljina, Trebinje 21; Gradačac, Mostar 22;

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje na istoku i sjeveroistoku Bosne je moguć slab pljusak, a u večernjim satima i ponegdje u centralnoj Bosni. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 23 do 29, na jugu od 28 do 32 °C.

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 28 °C

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Srijeda 18.07.2018. godine Uz relativno povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. U drugom dijelu dana opšta slika će biti nešto lošija, usljed visokih temperatura i pojačanog osjeta sparine.

NA DANAŠNJI DAN

1374. Umro italijanski pisac Francesko Petrarka, najznacajniji preteca renesanse. Snazno uticao na italijansku i svjetsku knjizevnost, ukljucujuci pjesnike u Dubrovniku u 15. i 16. stoljeću. Bavio se i istorijom i filozofijom. 

1536. Odlukom Parlamenta, u Engleskoj ponistena vlast pape. 

1610. Umro italijanski slikar Mikelandjelo Merizi da Karavadjo. Znatno uticao na francusko i holandsko slikarstvo 17. stoljeća. 

1635. Rodjen engleski fizicar Robert Huk, sekretar Kraljevskog drustva u Londonu, koji je usavrsio barometar, teleskop i mikroskop i otkrio celijsku strukturu biljaka. Dokazao okretanje Zemlje i gravitaciju nebeskih tijela, autor zakona o istezanju elasticnih tijela, «Hukov zakon». 

1721. Umro francuski slikar Zan Antoan Vato, tipican predstavnik rokokoa. 

1817. Umrla engleska knjizevnica Dzejn Ostin, koja je u romanima realisticki slikala svakodnevni zivot provincijske Engleske. 

1870. Vatikanski koncil proglasio dogmu o papskoj nepogresivosti o pitanju vjere i morala rimokatolickog svestenstva i vjernika. 

1872. Umro meksicki drzavnik Benito Pablo Uares, nazvan «Vasington Meksika», koji je kao predsjednik od 1858. do 1865. i od 1867. do 1872. odvojio crkvu od drzave i sproveo niz mjera znacajnih za socijalni i ekonomski razvitak zemlje. 

1918. Rodjen juznoafricki pravnik i drzavnik Nelson Rolihlahija Mandela, predsjednik Juzne Afrike i vodja Africkog nacionalnog kongresa i borbe protiv Aparthejda. Rasisticki rezim Juzne Afrike ga 1962. osudio na 5 godina, a 1964. na dozivotnu robiju. Iz zatvora, poslije ogromnog pritiska svjetskog javnog mnijenja i javnosti Juzne Afrike, pusten 1990, a sef drzave postao 1994. Nakon odlaska s vlasti posvetio se humanitarnom radu i postao jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih ikona suvremenog svijeta. Mnogi ga drže jednim od rijetkih univerzalnih moralnih autoriteta u današnjem svijetu. Umro je 5. decembra 2013. godine

1921. Rodjen prvi americki astronaut Dzon Glen, koji je u kosmickom brodu «Merkjuri-Atlas 6» 20. februara 1962. tri puta obleteo Zemlju. 

1936. Pobunom trupa generala Fransiska Franka u Melilji u Spanskom Maroku protiv vlade Narodnog fronta premijera Manuela Asanje, pobjednika izbora u februaru 1936, poceo gradjanski rat u Spaniji u kom je poginulo oko milion ljudi. U pomoc Republici priskocili dobrovoljci iz cijelog svijeta i formirane internacionalne brigade u kojima je bilo i vise od 1.500 Jugoslovena. Franko pobijedio u proljece 1939, najvise zahvaljujuci direktnoj vojnoj intervenciji Njemacke i Italije, poslije cega je zaveo fasisticku diktaturu. 

1942. Posle 38 dana borbi Njemci u Drugom svjetskom ratu zauzeli planinu Kozaru u sjeverozapadnoj Bosni, na kojoj je 3.500 boraca Drugog krajiskog partizanskog odreda branilo zbijeg sa oko 80.000 civila pred ofanzivom 40.000 vojnika. 

1942. SAD u Drugom svjetskom ratu objavile rat Bugarskoj, Madjarskoj i Rumuniji, satelitima Njemacke. 

1951. Americki bokser africkog porijekla Dzersi Dzo Volkot u 37. godini osvojio titulu svjetskog prvaka u teskoj kategoriji, postavsi najstariji bokser kom je to uspjelo. 

1971. Sest emirata u Persijskom zalivu, Abu Dabi, Dubai, Sardza, Adzman, Um al Kajvajn i Fudzajra, sklopilo sporazum o osnivanju federacije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sporazum stupio na snagu u decembru 1971, a u februaru 1972. federaciji se prikljucio i Ras al Kajma. 

1972. Egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser zatrazio da SSSR povuce svih 20.000 vojnih savjetnika, optuzivsi Moskvu da nije poslala obecano oruzje, sto je oznacilo pocetak zaostravanja odnosa dvije zemlje i priblizavanje Kaira Vasingtonu. 

1992. Ratni brodovi NATO-a uplovili u Jadran radi kontrole sankcija UN protiv Jugoslavije. 

By admin