SERVISNE INFORMACIJE ZA čČETVRTAK 26. 07. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 25.07. 2018. godine od 08:00 sati do 26.07. 2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Jedno narušavanje javnog reda i mira.
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

  • Na dijelu RP 401B Bužim – Cazin u naselju Konjodor-Jusići zbog oštećenja kolovoza od klizišta u dužini od 30. metara saobraćaj se odvija naizmjenice jednom trakom.
  • Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.
  • Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU DOM ZDRAVLJA BUŽIM

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratila 33 pacijenata, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je dr. Huskić Vildana.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Na većini puteva u BiH  promet  vozila povremeno je pojačan, tako da savjetujemo oprezniju vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja.

Zbog održavanja 46. Internacionalne turističke Una regate (25.-28.07.), u vremenu od 17 do 24 sata, obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-5 prolaz kroz centar Bihaća i preusmjerava na alternativne pravce.

Na magistralnom putu M-5 Bosanski Petrovac-Bihać, na dionici Dubovsko-Ripač (na dionici od uključenja sa regionalnog puta R-408 od naselja Orašac/Ćukovi do isključenja Ripač/Račić) zbog održavanja 10. Biciklističkog rekreativno-turističkog kamp-maratona „Stazama Bosanskih kraljeva 2018 vozila će saobraćati usporeno, u smijeru kretanja učesnika utrke.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistralnog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na autoputu A-1 Sarajevo sjever-Tarčin zbog aktuelnih radova izmjenjen je režim saobraćaja na lokalitetima: tunel Igman, tunel Grab, Ban Brdo i vijadukt Bojnik.

U toku su radovi na redovnom održavanju na magistralnom putu M-18 Semizovac-Srednje, zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća naizmjenično, jednom trakom. Radovi se izvode i na magistralnom putu M-18 Olovo-Kladanj (Karaula) gdje se saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Apelujemo na vozače da prilagode vožnju ovim izmjenama u režimu odvijanja saobraćaja i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na graničnim prelazima: Izačić, Prisika i Doljani pojačan je izlazak vozila iz BiH, odnosno ulazak u Hrvatsku, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. 

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u našoj zemlji bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 9 stupnjeva, Ivan Sedlo i Sokolac 14, Bugojno 15, Jajce 16, Sarajevo i Tuzla 17, Livno, Srebrenica i Zenica 18, Bihać i Sanski Most 19, Banja Luka i Doboj 20, Bijeljina i Brčko 21, Gradačac i Grude 22, Trebinje 23, Mostar 24 stupnja. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 942 milibara, u normali je i sporo raste.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana postepen porast oblačnosti u Bosni može uvjetovati lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. U Hercegovini prije podne i u večernjim satima umjerena bura, a tokom poslijepodneva slab do umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temeperatura od 25 do 30, na jugu od 31 do 35 stupnjeva.

U Sarajevu sunčano vrijeme malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne, razvojem oblačnosti moguć je pljusak i grmljavina. Najviša dnevna temperatura oko 28 stupnjeva.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Četvrtak 26.07.2018. godine Uz povoljnije biometeorološke prilike, svježije jutro i ne suviše visoke temperature tokom dana, većina populacije biće boljeg raspoloženja. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake. Poslijepodnevni pljuskovi u unutrašnjosti i povremeno jača bura na jugu zemlje, mjestimično će kvariti ugođaj.
NA DANAŠNJI DAN
U Dublinu 1856. godine rođen engleski dramski pisac, novinar i kritičar George Bernard Shaw. Karijeru je počeo pisanjem romana, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim djelima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. godine
Na današnji dan - 26. juli

1847. Liberija, država oslobođenih američkih robova koji su doselili u Afriku, postala je prva nezavisna republika u Africi.

1858. Lionel Nathan de Rothschild postao je prvi Jevrej član donjeg doma britanskog parlamenta.

1875. Rođen švajcarski psihijatar Carl Gustav Jung, osnivač analitičke ili kompleksne psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvjesnog – individualno i kolektivno.

1928. Rođen američki filmski režiser Stanley Kubrick koji se proslavio filmovima različitog žanra kao što su “2001 – Odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Dr. Strangelove” i “Lolita”.

image
Mick Jagger

1943. Rođen britanski muzičar Mick Jagger, osnivač i pjevač rok-grupe The Rolling Stones. Michael Phillip Mick Jagger je rok-muzičar, glumac, tekstopisac, filmski producent i biznismen.

1945. Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji pobijedili laburisti i njihov lider Clement Richard Attlee zamijenio je na mjestu premijera Winstona Churchilla.

1953. Napadom na kasarnu Moncada u gradu Santiago de Cuba, Fidel Castro je počeo borbu protiv režima diktatora Fulgencia Batiste.

1956. Egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao je Suecki kanal.

1963. U zemljotresu u glavnom gradu Makedonije Skoplju poginulo je više od hiljadu ljudi, a grad je razrušen.

image
George Horace Gallup

1984. Umro američki statističar George Horace Gallup, direktor i osnivač (1935) Gallupovog instituta za ispitivanje javnog mnijenja. Sociološki razrađenom metodom uzorka, prognozirao je pobjedu Roosevelta na izborima 1936.

1995. Nakon žestokih napada svim raspoloživim sredstvima, jedinice Vojske RS-a ušle u Žepu, zaštićenu zonu UN-a. Hiljade stanovnika ovog mjesta morale su napustiti svoje domove. Prethodno su vođeni pregovori između branilaca Žepe i napadača o evakuaciji civila iz Žepe.

1995. Peru i Ekvador se sporazumjeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara u pograničnom amazonskom području, okončavši međusobni jednomjesečni rat.

1999. Bh. atletičari na Balkanskom prvenstvu za juniore u Komotiniju u Grčkoj osvojili zlatnu i dvije srebrene medalje.

2001. Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu otpečatio optužnicu protiv generala Hrvatske vojske u penziji Ante Gotovine, koji je okrivljen za zločine nad Srbima za vrijeme i poslije operacije Oluja 1995. u Krajini, u Hrvatskoj. Gotovina je uhapšen 8. decembra 2005. na Tenerifama u Španiji i izručen Haškom tribunalu. Osuđen je 2011. na 24 godine zatvora. Žalbeno vijeće Tribunala 16. novembra 2012. donosi oslobađajuću presudu i nalaže da odmah bude pušten na slobodu, kao i general Mladen Markač.

2002. Umro Buddy Baker, američki kompozitor koji je komponovao muziku za više od 200 filmova Walta Disneya.

2010. WikiLeaks je postavio na svoj sajt 91.000 izvještaja o ratu u Afganistanu raznih američkih vojnih jedinica sa bojnog polja u prethodnih šest godina, koji otkrivaju i da je Pakistan tajno pripisivao civilne i ekstremističke žrtve trupama SAD-a. Američko ministarstvo odbrane je navelo da su nesagledive posljedice objavljivanja ovih dokumenata.

2011. U padu vojnog aviona na jugu Maroka, usljed nevremena, poginulo je svih 80 putnika.

2016. U crkvi u Saint-Etienneu-du-Rouvrayu, u predgrađu Rouena na sjeverozapadu Francuske, dvojica džihadista upala su u crkvu i nožem ubili 84-godišnjeg svećenika, a teško su ozlijedili jednog vjernika. Po dolasku policije oni su likvidirani.

By admin