SVE JE SPREMNO ZA OVOGODIŠNJU MANIFESTACIJU SLOBODARSKI DANI VITEŠKOG GRADA BUŽIMA

Organizacioni odbora za obilježavanje tradicionalne manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” jučer je održao redovnu sjednicu na kojoj je utvrđeno da su i posljednje pripreme završene i Slobodarski dani mogu da počnu.

Kao i ranijih godina manifestacija će početi svečanim prijemom u Općini Bužim, te učenjem Jasina u 19:15h na turbetu generala Izeta Nanića i šehida 505. viteške brigade. Nakon akšam-namaza održat će se Večer Kur’ana na platou OŠ «Bužim» gdje će učešće uzeti eminentni učači iz cijele Bosne i Hercegovine ali i drugih država.

Kur’an Časni je knjiga čijim se učenjem čiste naše duše, oplemenjuju naša srca i osvježava naše vjerovanje. Družiti se sa Kur’anom je privilegija, čast i blagodat.

Dan kasnije, 5. augusta u 11:00h krenut će «Put bužimskih vitezova» a u 12:00 biciklistički maraton «uspon na Ćorkovaču». U 14:00 sati delegacija će upriličiti obilazak mjesta pogibije generala Izeta Nanića, a nakon toga na platou Ćorkovače klanjat će se ikindija-namaz, održati Tevhid i historijski čas. Kako je ranije najavljeno u 18:30h održat će se svečano otvorenje spomen obilježja «Spomenik pobjeda i ponosa Armije R BiH» na kojem su ovih dana završeni i zadnji radovi na izgradnji.

Istog dana u večenjim satima tačnije u 21:00 u Velikoj sali Centra za kulturu, sport i informisanje održat će se žrijebanje za Memorijalni malonogometni turnir «Izet Nanić».

Kada je u pitanju jedan od najposjećenijih sadržaja u toku manifestacije, Malonogometni turnir “Izet Nanić“, ovogodišnji organizator JU “Centar za kulturu, sport i informisanje“ također je izvršio sve potrebne pripreme i danas zvanično počinje prijava i uplata ekipa. Ovogodišnji nagradni fond je najveći od kako se počeo igrati ovaj turnir. Naime, ove godine nagradni fond iznosi 3.760KM. Seniori: prvo mjesto 2.500 KM, drugo mjesto 700 KM i treće mjesto 200 KM. U kategorijama U12 i U14 prvo mjesto 100 KM drugo mjesto 50 KM i treće mjesto 30 KM. Pored toga za sve ekipe obezbijeđene su majice i medalje.

Ostatak programa i ove godine obiluje sportskim, kulturnim i vjerskih sadržajima, a dvanaestodnevna manifestacija završava 15. augusta kada će biti održan veliki koncert Behar benda. Likovni saloni, promocije knjiga, malonogometni turnir samo su neki od događaja koje će posjetioci moći pratiti u idućih dvanaest dana.

Stoga pozivamo sve građane Općine Bužim i USK-a da prate sadržaje, i da na taj način pokažemo da nismo i nikada nećemo zaboraviti sve ono što su najbolji sinovi BiH dali za slobodu koju danas uživamo, i da ćemo uvijek održati spomen na njih.

By admin