SVEČANO OTVOREN PUT TROSTRUKI KLANCI-LJUBIJANKIĆA MOST

Proteklih dana u Bužimu je svečano otvoren put Trostruki klanci-Ljubijankića most, koji povezuje Općine Bužim i Cazin. Put je realiziran u sklopu Projekta razvoja ruralnog poslovanja finansiranog sredstvima fonda IFAD VI kojeg implementira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Vrijednost ove investicije iznosi više od 220 hiljada KM, od čega je IFAD osigurao 154 hiljade KM, a ostatak sredstava obezbijeđen je iz budžeta Općine Bužim.

Pored mnogobrojnih mještana, svečanom otvorenju prisustvovali su načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković zajedno sa saradnicima, predsjedavajući OV Safet Ljubijankić zajedno sa vijećnicima, Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić i direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Halil Omanović. Ovaj lokalni putni pravac svečano su otvorili načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić i hadži Hasib Aldžić

Načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković u svom obraćunja građanima posebno je istakao: «Općina Bužim ove godine u lokalnu putnu mrežu ulaže oko 2 miliona KM. Prije svega želim se zahvaliti građanima na njihovoj inicijativi jer su oni ove godine odredili koji će se to projekti finansirati iz budžeta općine. U veoma kratkom vremenu građani su prikupili oko 800.000,00 KM i ovih dana radovi se odvijaju na skoro svim putnim pravcima. I ovaj putni pravac je konačno završen i ja se želim zahvaliti svima koji su pomogli u realizaciji ovog značajnog projekta koji povezuje dvije općine i koji će poboljšati kvalitetu života u ovoj mjesnoj zajednici“.

Dedić je naglasio važnost ruralnog razvoja za poljoprivrednike i njihove porodice.

– Projekti ruralnog razvoja imaju zadatak da poboljšaju kvalitet života i povećaju ekonomski prosperitet ljudi koji žive u seoskim sredinama, koje su često izolirane, raštrkane, udaljene od urbanih centara, zbog čega često ostaju na marginama državnih projekata i ne uživaju u potpunosti sve dobrobiti javnih investicija niti izdvajanja iz budžeta – izjavio je, te dodao da iz perspektive poljoprivrede poboljšanje infrastrukture ima još jedan cilj a to je bolje povezati poljoprivredne proizvođače sa tržištem pa da mogu lakše plasirati svoje proizvode ili doći do otkupljivača.

U sklopu Projekta razvoja ruralnog poslovanja IFAD VI do sada je za projekte na području Općine Bužim izdvojeno oko 500 hiljada KM. Pored ovog projekta, izgrađen je put Konjodor-Priki potok koji bolje povezuje Bužim sa Bosanskom Krupom, put u Bućevcima, a u pripremi je rekonstrukcija puta u Muratovićima i ulici Armije RBiH. Kroz ovaj projekat planira se riješiti problem vodosnabdijevanja u MZ Jusufovići.

By admin