DANAS JE PRVI DAN ŠKOLE, PAZITE NA PRVAČIĆE!

Osnovci i srednjoškolci iz našeg kantona danas su se vratili u školske klupe. Nešto više od 1800 učenika upisano je u srednje škole. Oko 2100 je prvačića. Problem sve manjeg broja djece prisutan je i ove godine. Zbog toga je po prvi put, na zahtjev škola, Ministarstvo obrazovanja bilo prinuđeno da zatvori tri područne škole.

U područnim školama u Gradini, Biljanima i Donjoj Ivanjskoj u Bosanskoj Otoci  ove godine se neće čuti školsko zvono niti dječija graja.  Zbog premalog broja učenika, resorno Ministarstvo je donijelo odluko o njihovom ukidanju.

Hoće li ovo, zbog kontinuiranog pada broja upisane djece, postati praksa teško je prognozirati. Prema riječima ministra obrazovanja Muhameda Ramića neke škole su već na minimumu broja djece koji su propisani pedagoškim standardima. Sve to dovodi i do povećanog broja prosvjetnih radnika na listi tehnoškog viška. Ove godine ih je 360. U Sindikatu obrazovanja smatraju da nema razloga za paniku jer će veliki broj prosvjetara svoju normu dopunjavati u drugim školama shodno Pravilniku o tehonološkom višku.

U Ministarstvu su za medije kazali da će problem nedostatka norme prosvjetara u razrednoj nastavi biti riješen kroz projekt predškolskog obrazovanja u godini pred polazak u školu koji se realizira u saradnji sa organizacijom Save the children. Kako škole nisu dostavile rezultate drugog upisnog roka, Ministarstvo nema potpunu informaciju o broju učenika u novoj školskoj godini. Ono što se zna da je unatoč konstantnom padu broja djece, broj prvačića povećan. U 49 osnovnih škola krenut će  2125 učenika prvog razreda.

Za prvi dan škole spremna je i policija. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK poduzima niz aktivnosti u okviru svoje nadležnosti kako bi se školarcima obezbjedila veća sigurnost prilikom kretanja ulicama i prelaska pješačkih prijelaza na putu do škole. Na raskrsnicama i pješačkim prelazima policijski službenici vrše regulaciju saobraćaja i svojim prisustvom preventivno djeluju u području školskih objekata.

Cilj je da se obezbjedi siguran odlazak u školu i povratak iz škole. Uprava policije je naložila svim policijskim stanicama da djeluju i preventivno i represivno kada su u pitanju vozači i nepoštivanje saobraćajnih propisa. Organizirat će i predavanja za prvačiće, a u okviru projekta „Rad policije u zajednici“. Ovakve aktivnosti podržavaju i građani. Iz Uprave policije apeliraju na sve učesnike u saobraćaju sa smanje brzinu, i da pripaze na školarce, posebno prvačiće.

By admin