OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA NAJVEĆE POBJEDE BORACA 505. VITEŠKE – “BREZA 94”

Danas je u Bužimu  obilježena 24. godišnjica jedne od najvećih pobjeda boraca 505. Viteške brigade na čelu sa komandantom Izetom Nanićem. Četniča operacija pod nazivom “Breza `94” imala je za cilj slamanje jedne od najboljih brigada Armije R BiH, ulazak u Bužim i Cazin, te spajanje sa snagama tzv., Srpske Krajine.

Ovogodišnja svečanost je počela polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na turbetu generala Izeta Nanića i boraca-šehida 505. Viteške brigade, a nakon toga je na poprištu ove bitke održan historijski sat. Posebno raduje činjenica da su i ove godine obilježavanju “Breze” prisustvovali učenici osnovne i srednje škole, te gosti iz drugih gradova USK-a.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanja značajnih datuma iz perioda 92-95 Edham Eminić pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svima onima koji kroz cijelu godinu prate sve značajne datume iz proteklog rata. Skupu su se  obratili predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Bužim Safet Ljubijankić  i načelnik Općine Bužim Zikrija Dutaković koji je naglasio kako ga posebno raduje činjenica da ovakvim obilježavanjima pored učesnika, prisustvuju i mladi ljudi koji su garant da se borba i žrtva bužimskih vitezova neće zaboraviti u budućnosti.

“Danas imamo druge ciljeve i druge izazove koji su pred nama, ali nikako i nikada ne smijemo zaboraviti bitku “Breza”  i sve bitke naših vitezova koji nisu znali za poraz. Moramo biti i danas isto tako odvažni i odlučni da pobjeđujemo u svim bitkama koje su pred nama, da učinimo život ljepšim i boljim svim građanima Općine Bužim i države BiH jer su nam to naši vitezovi ostovavili u amanet” kazao je načelnik Duraković.

“Danas smo obilježili jednu od ključnih bitaka za slobodu koju danas uživamo i za opstanak naše države BiH u kalendaru bitnih datuma Općine Bužim iz perioda 92-95 za ovu godinu. Koristim priliku da se zahvalim svima koji svojim prisustvom uveličali obilježavanje značajnih datuma, našim sugrađanima ali i gostima koji su posjetili Bužim i na taj način dali doprinos u čuvanju svega onoga za šta su najveći sinovi Bosne živote dali“ kazao je predsjedavajući OV Safet Ljubijankić.

Učenica Osnovne škole pročitala je i kratak referat o osnovnim podacima iz ove bitke, a nešto više o samoj borbi i zaplijenjenim dokumentima govorio je Edham Eminić.

Operaciju “Breza 94”  je lično vodio general VRS Ratko Mladić kojem se za brojne zločine i nedjela na drugim prostorima BiH sudi pred međunarodnim sudom u Hagu. Vjerovatno je i u ovom dijelu Krajine planirao zločine koji se nisu dogodili zahvaljujući borcima 505. Viteške brigade i njihovom komandantu Naniću.

FOTO

Više slika pogledajte na fb profilu JU «Centar za kulturu, sport i informisanje»

By admin