BUŽIMSKI PČELAR RASIM PORIĆ DOBITNIK NAJPRESTIŽNIJIH NAGRADA U REGIONU

Bužimski pčelar Rasim Porić već nekoliko godina postiže zapažene rezultate u pčelarstvu, autor je i nekoliko inovacija od kojih je posebno “BH-Mix” općeprihvaćen. Ove godine osvojio je najprestižnije nagrade u regionu kad je u pitanju kvalitet meda.

Naime prije nekoliko dana u Tuzli je održan prestižni međunarodni sajam “Medena Tuzla 2018.” gdje je Rasim sa svoja dva meda osvojio dvije zlatne medalje u konkurenciji 293 uzorka iz 28 zemalja.

Naknadno mu je dodijeljana i posebna nagrada “Zlatna pčela” u izvornom obliku za najbolje ocijenjen med na takmičenju. Ovo je nagrada koja je prvi put dodijeljena nekom pčelaru u BiH.

Nešto ranije, Tuzli je prethodio Novi Sad, gdje je Rasim u maju ove godine u velikoj konkurenciji od preko 300 izlagača na međunarodnom takmičenju osvojio “šampionsku titulu” za najbolje ocijenjen med u grupi proizvoda za med od kestena.

Kako kaže put do ovakvih rezultata nije nimalo lak i zahtjeva puno strpljivog rada, znanja, edukacije i truda.

Pored samog okruženja i kvaliteta paše, ključan je i odnos pčelara u vrijeme vrcanja meda, posebno higijena u cijelom procesu proizvodnje, kaže Rasim.

U svom pčelinjaku posjeduje i eksperimentalne košnice dubovina-panj u kojem pčele žive kao u prirodnom staništu, i stupne košnice koje imaju ugrađene staklene strane te se u svako doba može vidjeti ponašanje pčela. Ovo mu služi za dodatna saznanja o pčelama i pčelinjim zajednicama, jer pčele su upravo u ovakvim staništima preživjele hiljade godina, kaže on.

Da bi pčelar živio od pčelarstva u današnje vrijeme mora od pčela izvući maksimum, odnosno cijelu paletu proizvoda, ne samo med, tu su svakako polen, propolis, proizvodnja matica itd.

Subvencije države su zanemarive, a posebno je zabrinjavajuće kako kaže što na nivou države nema zakon koji tretira samo ovu oblast.

Prije par mjeseci je stupio na snagu jedan pravilnik koji reguliše osnove o načinu držanja pčelinjih zajednica. Za sad kako kaže ništa od toga se ne primjenjuje. Ogromne probleme na terenu prave seleći pčelari koji bez bilo kakve kontrole mogu dovesti pčele na bilo koju lokaciju i na taj način ugroziti one koji već postoje na tim terenima.

Ipak, nada se da će zakonska regulativa biti uređenija i vjeruje u bolje dane za bh. pčelarstvo.

VIDEO

FOTO

By admin