OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE SULJE MIRVIĆA

Posjetom mezaru i učenjem Fatihe u Bužimu je danas obilježena godišnjica pogibije Sulje Mirvića ratnog komandanta jedinice «Žuti mravi“ 505. Viteške bužimske brigade. Obilježavanju su prisustvovali ratni saborci, kolege, članovi porodice i javne ličnosti iz političkog, društvenog i vjerskog života.

Nakon toga u prostorijama Organizacije šehida i poginulih boraca 505. Viteške brigade održan je sastanak u vezi sa nedavno usvojenom Inicijativom Kantonalnog zastupnika  Nisveta Jusića da se vrate nazivi imena škola na području Općine Bužim koje su ove obrazovne ustanove nekad imale.

Na osnovu ove Odluke koja je usvojena na posljednjoj sjednici Skupštine USK, MSŠ «Bužim“ će nositi naziv  MSŠ «Hasan Musić“, OŠ «Konjodor“ – OŠ «Suljo Mirvić“, i OŠ «Čava“ – OŠ «Mirsad Salkić“.

Kako je rečeno na ovom sastanku ovo je ispravljanje nepravde koja je učinjena prema imenima boraca koji su dali svoje živote za odbranu jedine nam domovine. Nakon objavljivanja u Službenom glasniku ova Odluka je postala pravosnažna te u narednom periodu menadžmentu navedenih škola predstoji da usklade svoja akta prema novim – starim nazivima ovih javnih ustanova.

SULJO (Behadil) MIRVIĆ, nadkapetan
Rođen je 13.11.1953.godine u Osovu, općina Rogatica. Otac dvoje djece, Admir (1982) i Anel (1983). Bio je  zaposlen kao učitelj u Osnovnoj školi na Konjodoru. Vrstan pedagog i stariješina. Više puta nagrađivan i pohvaljivan od komandanta Brigade i komandanta 5.Korpusa.

Izvršavajući borbeni zadatak sa svojim čuvenim «Žutim mravima» ranjen je 19.06.1995.godine u rejonu Pržina, općina Velika Kladuša. Dana 25.09.1995. u rejonu Lušci Palanke u operaciji «Sana 95» zadobiva teške ozljede od kojih podliježe dan kasnije, 26.09.1995.godine u RMC Bihać.

Posthumno mu je dodijeljen čin nadkapetana Armije RBiH, i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem, značkom «Zlatni ljiljan».

FOTO

Više slika pogledajte ovdje

By admin