SERVISNE INFORMACIJE ZA PETAK 28. 09. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 27.09.2018.godine od 08:00 sati do 28.09.2018. godine do 08:00 sati na području Općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Jedno narušavanje javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.  

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratio 17 pacijenata, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bila je Indira dr. Bosnić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snadbjevanje s vodom s izvorišta Pivnice je uredno.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 28. 09. 2018. u 07 : 50 sati

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove jutarnja magla smanjuje vidljivost, a izdvajamo puteve uz Lašvu i Drinu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog minerskih radova danas od 11 do 15 sati mogu se očekivati kraće obustave saobraćaja na magistralnom putu M-1.8 Šićki Brod-Srebrenik, kod mjesta Podpeć (Orlova Klisura).

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

U toku su radovi na sanaciji mosta na magistralnom putu M-5 na ulazu u Ključ, tako da vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Sanacioni radovi izvode se i na autoputu A-1 na dionicama Sarajevo zapad-Lepenica i Visoko-Kakanj, kao i na magistralnim putevima: M-5 Blažuj-Gromiljak (Gladno Polje i prolaz kroz Kiseljak), M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj i M-16.1 Klašnice-Prnjavor.

Od ostalih puteva sa izmjenjenim režimom saobraćaja izdvajamo regionalne puteve: R-418 Prozor-Tomislavgrad(Podbor-Aćimići), R-445 Lješevo-Visoko, R-454a Bratunac-Drinjača i R-474 Jelah-Piljužići.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

S obzirom na dane vikenda koji su pred nama, očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano. Po kotlinama u Bosni u jutarnjim satima lokalno će biti magle. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5°C, na jugu zemlje od 8 do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, jugu zemlje do 26°C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Petak 28.09.2018. godine Nastavlja se period stabilnijeg vremena i povoljnijih biometeoroloških prilika, većim dijelom dana. U jutarnjim i večernjim satima preporučljivo je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti, u hladnijim periodima ne trebaju se izlagati jačim naporima.

NA DANAŠNJI DAN

  1. p.n.e – U Egiptu je ubijen Gnej Pompej Veliki, jedan od najvećih rimskih državnika i vojskovođa, koji je 69. godine prije nove ere ugušio Spartakov ustanak, a 61. osvojio Jerusalim. Rimski Senat izabrao ga je za konzula 52, a vlast je izgubio nakon poraza od Gaja Julija Cezara u bici kod Farsale, poslije čega se sklonio u Egipat. 

    1066 – Normanski vojvoda Vilijam, budući engleski kralj Vilijam I Osvajač, iskrcao se sa vojskom kod Pevensija u južnoj engleskoj pokrajini Saseks i počeo osvajanje Engleske. 

    1864 – U Londonu je osnovana Prva internacionala (Međunarodno udruženje radnika), za koju je osnivački dokument pod nazivom «Inauguralna adresa i Statut» napisao Karl Marks. 

    1895 – Umro je francuski hemičar i biolog Luj Paster, pronalazač vakcina protiv bjesnila, antraksa i crvenog vjetra. Otkrio je i postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan «pasterizacija». Osnivač je naučnih grana mikrobiologije i stereohemije. Organizovao je 1888. čuveni institut u Parizu, nazvan po njemu. 

    1902 – Umro je francuski pisac Emil Zola, tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana, autor «Tereze Raken», «Žerminala», «Nane» i drugih romana. Poznat je i po otvorenom pismu (1898) predsjedniku Francuske pod naslovom «Optužujem» u kojem je otkrio mahinacije najviših vojnih krugova u «Drajfusovoj aferi». 

    1949 – Moskva je jednostrano otkazala ugovor o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći SSSR i Jugoslavije, što su potom učinile i ostale zemlje «socijalističkog lagera» – Mađarska 30. septembra, Bugarska i Rumunija 1. oktobra, Čehoslovačka 4. oktobra. 

    1958 – U Francuskoj je održan referendum na kojem je prihvaćen novi ustav, čime je počelo razdoblje Pete Republike. Novim ustavom ojačana je predsjednička vlast. 

    1965 – Prilikom erupcije vulkana na Filipinima, 56 kilometara južno od Manile, 184 osobe izgubile su život. 

    1966 – Umro je francuski pisac Andre Breton, teoretičar i osnivač nadrealističkog pokreta.

1970 – Umro je egipatski državnik Gamal Abdel Naser. Jedan od inicijatora vojnog udara kojim je 23. jula 1952. svrgnut kralj Faruk I, proglasio se premijerom dvije godine kasnije, a 1956. izabran je za predsjednika Egipta. Nacionalizovao je Suecku kompaniju, što je u jesen 1956. dovelo do neuspješnog anglo-francusko-izraelskog napada na Egipat, a u junu 1967. vodio je i izgubio šestodnevni rat sa Izraelom. Bio je jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja. 

1989 – U izbjeglištvu na Havajima umro je bivši filipinski diktator Ferdinand Markos. Predsjednik Filipina postao je 1965, kao jedan od najpopularnijih političara, a 1986. je na talasu masovnih protesta zbačen sa vlasti, posle čega je izbjegao na Havaje. 

1994 – U nevremenu u Baltičkom moru u blizini finske obale potonuo je feribot «Estonija». U toj najvećoj mirnodopskoj pomorskoj nesreći u Evropi, poginulo je više od 900 ljudi. 

2000 – Počeo je palestinski ustanak (intifada). Neposredan povod bila je posjeta tadašnjeg lidera izraelske opozicije svetim mjestima u jerusalimskom starom gradu. U naredne dvije godine poginulo je više od 1.000 Palestinaca i više stotina Izraelaca. 

2001 – Savjet bezbjednosti UN ukinuo je sankcije Sudanu, uvedene 1996. nakon što je ta zemlja odbila da isporuči osumnjičene za pokušaj atentata na egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, 1995. u Etiopiji. Ukidanje sankcija su tražile i Egipat i Etiopija. 

2003 – Umro je Altea Gibson, prvi teniski igrač tamne puti koji je osvojio Vimbldon i državno prvenstvo SAD. 

2013 – Savjet bezbjednosti UN jednoglasno je izglasao rezoluciju o obezbjeđivanju i uništenju sirijskog hemijskog oružja. To je prva rezolucija Savjeta bezbjednosti od početka sirijskog konflikta (mart 2011), pošto su Rusija i Kina vetom blokirale tri ranije predložene rezolucije u kojima se vršio pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al Asada da okonča nasilje u svojoj zemlji. 

2015 – Nekoliko miliona ljudi svake godine umre od izlječivog oblika raka jer ti pacijenti nemaju pristup radioterapiji ili hirurgiji, navodi medicinski časopis Lanset onkolodži. 

By admin