U BUŽIMU OBILJEŽENA “MEĐUNARODNA SEDMICA DJETETA“

U Bužimu je danas u oraganizaciji JU “Dječiji vrtić Bužim” obilježena “Međunarodna sedmica djeteta”. Defile od Osnovne škole do Centra za kulturu, sport i informisanje, sa posebno izrađenim kostimima bužimskih mališana pratili su prolaznici i roditelji a mališani su imali poruke koje aludiraju na prava djeteta.

Svijet je dao obećanje da će svoj djeci osigurati jednaka prava kada je 20. novembra 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Konvenciju o pravima djeteta. S tim u vezi, obilježava se Međunarodna sedmica djeteta, pa su tako i ove godine Ombudsmeni BiH ukazali na značaj obilježavanja ovog tradicionalnog međunarodnog događaja koji treba usmjeriti pažnju odraslih na važnost osiguranja uživanja prava za svako dijete u Bosni i Hercegovini, bez diskriminacije i uz najbolje interese.

U BiH od pomoći društva živi približno četiri hiljade djece, od kojih je najmanje polovina smještena u Institucije za djecu bez roditeljskog staranja. Pozitivniju sliku ne čine ni djeca migranata koji su ovih dana, bez prava na vlastito mišljenje, osuđeni na hladne šatore i neuslovan život.

U BiH živi 1.243.923 djece, što čini jednu četvrtinu stanovništva. Ipak, 178 hiljada živi u siromaštvu. I upravo ona dječija razmišljanja pokazatelj su u kakvom društvu živimo, jer jedna od njihovih glavnih želja upućene političarima koji se ove godine bore za vlast je da njihovi roditelji nađu posao.

FOTO

Više slika pogledajte na fb stranici JU «Centar za kulturu, sport i informisanje»

By admin