POLICIJA JUTROS PRETRESLA ĐAČKI DOM U BIHAĆU

Jutros je 170 policijskih službenika izvršilo pretres zgrade nekadašnjeg Đačkog doma, u kojoj su trenutno smješteni migranti. Cilj akcije je bio pronalazak predmeta koji potiču iz krivičnog djela, ili mogu poslužiti za izvršenje istog, a povod je bio sinoćnji događaj u Domu, kada je došlo do masovne tuče migranata prilikom podjele hrane.

„Jedno lice je povrijeđeno upotrebom hladnog oružja. Također, zaštitari su morali upotrijebiti sprejeve, kako bi odbili napad prema povrijeđenim migrantima, ali i kako bi zaštitili sebe. Prilikom vršenja uviđaja i obavljanja razgovora s migrantima, druga grupa migranata bacala je kamenje i druge predmete na policiju i migrante s kojima se obavljao razgovor“, izjavila je glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Snežana Galić.

Potvrdila je i kako su policijski službenici morali ispaliti četiri hica upozorenja, kako bi zaštitili svoje živote, nakon čega su se migranti povukli u zgradu nekadašnjeg Đačkog doma.

«Prilikom obavljanja razgovora s migrantima iz Irana, više desetina migranata nasrnulo je na iranske migrante i na policijske službenike i zaštitare koji su osiguravali mjesto događaja, dok su migranti koji su se nalazili unutar zgrade Đačkog doma bacali kamenje i druge čvrste predmete na policijske službenike, pri čemu su oštetili službeno policijsko vozilo i vozilo zaštitarske agencije. U tom trenutku, veća grupa migranata koja se nalazila unutar Đačkog doma i krenula prema policijskim službenicima, zaštitarima i migrantima s kojima su obavljani razgovori, u namjeri da ih fizički napadne, policijski službenik je ispalio četiri hica upozorenja kako bi zaštitio živote policijski službenika i zaštitara, nakon čega su se migranti povukli unutar Đačkog doma», kazala je Galić.

Iz MUP-a USK istaknuto je i kako prema izjavama migranata iz Irana, upravo određena grupa Afganistanaca – ti koji konstantno fizički maltretiraju ostale migrante u ovom gradu.

By admin