SERVISNE INFORMACIJE ZA PONEDJELJAK 15. 10. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 12.10.2018.godine od 08:00 sati do 15.10.2018. godine do 08:00 sati na području Općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Dva narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Dvije saobraćajne nezgode (dvije osobe lakše povrijeđene)

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 25 pacijenata, nije bilo  upućenih na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni doktor bio je Hivzo dr. Kurtanović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snadbjevanje s vodom s izvorišta Pivnice je uredno.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 15. 10. 2018. u 07 : 40 sati

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila kod mjesta Kraševo na magistralnom putu M-4 Karuše-Teslić saobraća se otežano, jednom trakom. U toku je obavljanje policijskog uviđaja.

Zbog jutarnje magle koja smanjuje vidljivost, savjetujemo pojačan oprez u kotlinama, uz riječne tokove, kao i u višim predjelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima. Sve učesnike u saobraćaju pozivamo na oprez i poštivanje saobraćajnih propisa.

Saobraćaj teretnih vozila obustavljen je zbog rekonstrukcije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno). Za vrijeme ovih radova teretna vozila preusmjeravaju se na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sanacioni radovi izvode se na autoputu A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica i Podlugovi-Visoko, kao i na magistralnim putevima: M-5 Blažuj-Gromiljak, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj.

Na ovim dionicama saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Crnoj Gori u terminima od 09:00 do 13:00 sati i 15:00 do 18:00 sati ne preporučuje se korištenje GP Deleuša. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Danas se u Krajini očekuje pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne sa maglom. Prema kraju dana i u večernjim satima porast naoblake. Krajem dana ili večernjim satima slaba kiša je moguća ponegdje u Krajina i na zapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnje temperature od 6 do 12, na jugu od 13 do 18, a dnevne od 19 do 25, na jugu do 27 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Ponedjeljak 15.10.2018. godine Biometeorološka prognoza je povoljna, većina ljudi će biti boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Nakon prohladnog jutra, tokom dana će biti ugodnije, uz porast temperatura i sunčane intervale.

NA DANAŠNJI DAN

 
70. p.n.e. – Rođen je rimski pjesnik Vergilije. U junačkom epu “Enejida” (12 knjiga, 9.896 heksametara), pisanom 11 godina po ugledu na Homera, opisao je trojanskog junaka Eneju, koji je poslije dugih lutanja i borbi došao u Lacijum i postao rodonačelnik Rimljana. Ostala djela: “Pastirske pjesme” (ekloge, 900 heksametara), “Pjesme o poljoprivredi” (georgike, 2.000 heksametara).
533. – Rimski vojskovođa Belizar osvaja Kartagu i ukida Vandalsko kraljevstvo.
1529. – Završena prva opsada Beča povlačenjem turske vojske sultana Sulejmana Veličanstvenog.
1542. – Rođen mogulski car Abu’l-Fath Jalal ud-din Akbar, jedan od najvećih vladara Indije, koji je pokorio pobunjene države Gujarat i Kashmir i osvojio Avganistan. Proveo je značajne reforme, ukinuo ropstvo i pokušao da stvori novu sinkretističku religiju koja bi ujedinila Hinduse i muslimane.
1552. – Ivan Grozni anektira Kazanski kanat.
1581. – Pod pokroviteljstvom Catherine de’ Medici u Parisu izvedena prva cjelovečernja baletska predstava, pa se taj dan uzima kao datum nastanka baleta.
1582. – U Španiji, Portugaliji i papskim državama u Italiji počela primjena gregorijanskog kalendara, tako što je eliminisano 10 dana, a 5. oktobar 1582. postao 15. oktobar.
1608. – Rođen je italijanski fizičar i matematičar Evangelista Torricelli, koji je otkrio princip živinog
barometra. Utvrdio je i zakon o isticanju tečnosti iz suda, usavršio teleskop i konstruisao jednostavan mikroskop. Bio je saradnik Galilea Galileja, a posle njegove smrti naslijedio je katedru za matematiku na univerzitetu u Firenzi.
1814. – Rođen je ruski pjesnik Mihail Jurjevič Ljermontov. Obeshrabren stanjem u Rusiji, padao je u rezignaciju i osjećao nemoć inteligencije da riješi teška pitanja epohe. Zbog slobodoumnih stihova dvaput je protjerivan na Kavkaz. Poginuo je 1841. u dvoboju. Djela: roman “Junak našeg doba”, drama “Maskarada”, poeme “Demon”, “Mciri”, “Pjesma o trgovcu Kalašnikovu”, pjesme “Oblaci”, “Misao”, “Prorok”, “Dimiskija”, “Otadžbina”, “Borodino”.
1844. – Rođen je Friedrich Nietzsche, njemački filozof, pjesnik i klasični filolog.
1894. – Francuski časnik Alfred Dreyfus uhićen je zbog uhođenja, čime je počela Dreyfusova afera. Bez dokaza je osuđen na doživotnu robiju, ali je poslije velikog negodovanja javnosti i snažnog istupa pisca Emila Zole otkriven pravi krivac, a Dreyfus rehabilitovan.
1917. – U šumi Vincennes, nadomak Parisa, strijeljana Mata Hari, najpoznatija žena špijun u Prvom svjetskom ratu. Profesionalna plesačica, specijalizovana za egzotične plesove iz Indije i sa Jave, koja je važila za najljepšu ženu svog vremena, osuđena je na smrt zbog špijunaže u korist Njemačke.
1923. – Rođen je italijanski književnik Italo Calvino.
1926. – Rođen je francuski filozof Michel Foucault.
1929. – Rođen je srpski pisac Milorad Pavić.
1945. – Premijer “višijevske Francuske” u Drugom svjetskom ratu Pierre Laval ubijen na osnovu sudske presude – zbog izdaje zemlje nacističkoj Njemačkoj.
1949. – U Mađarskoj pogubljeni Laslo Rajk, Tibor Sonji i Andraš Salai. Na montiranom sudskom procesu oni su osuđeni na smrt kao „buržoaski revizionisti i titoisti“. Posmrtno rehabilitovani 1956. kao žrtve kulta ličnosti.
1960. – Rođen je jugoslovenski glumac Slavko Štimac.
1964. – Nikita Hruščov smijenjen sa mjesta prvog sekretara Sovjetske komunističke partije, na njegovo mjesto došao Leonid Brežnjev. Novi premijer postao Aleksej Kosigin.
1987. – U državnom udaru ubijen predsjednik Burkine Faso, kapetan Tomas Sankara, a šef države je postao kapetan Blez Kompaore.
1989. – Umro je jugoslovenski književnik Danilo Kiš, jedan od najvećih pisaca novije jugoslovenske književnosti. Preveden je na mnoge svjetske jezike i dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada (“Mansarda, “Bašta, pepeo”, “Grobnica za Borisa Davidoviča”, “Rani jadi”, Enciklopedija mrtvih”, “Čas anatomije”).
1990. – Sovjetski predsjednik Mihail Sergejevič Gorbačov dobio Nobelovu nagradu za mir, s obrazloženjem da je zadužio svijet politikom mira.
1991. – Skupština BiH donijela “Akt o reafirmaciji suverenosti Republike Bosne i Hercegovine”. Tim činom
odlučeno je da se povuku predstavnici BiH iz rada saveznih organa dok se ne postigne dogovor između svih republika koje sačinjavaju Jugoslaviju. Na to su pristali predstavnici SDA i HDZ, dok su predstavnici SDS-a
odbili djelovati po donesenom aktu.
1993. – Nobelovu nagradu za mir dobili su predsjednik Južne Afrike Frederik Vilem de Klerk i vođa Afričkog nacionalnog kongresa Nelson Mendela za doprinos okončanju režima aparthejda u Južnoj Africi.
1997. – Kongoanski pobunjenici ušli u glavni grad Brazavil i zbacili predsjednika Paskala Lisubu. Poslije četvoromesječnog građanskog rata, na vlast se vratio bivši predsjednik Denis Sasu Ngueso.
2001. – Umro je Dario Džamonja, bosanskohercegovački novinar i pisac kratke priče.
2003. – Kina je u svemir lansirala Shenzhou 5, svoju prvu svemirsku letjelicu s ljudskom posadom, a u njoj se nalazi astronaut Yang Liwei.
2006. — Turski pisac, romansijer Orhan Pamuk dobio Nobelovu nagradu za književnost.
2013. – Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine prvi se put u historiji plasirala na Svjetsko prvenstvo u nogometu.
2013. – Švajcarska je, potpisavši međunarodni sporazum o borbi protiv utaje poreza, ukinula bankarsku tajnost, čime je označen kraj specifične pozicije bankarskih računa u toj zemlji.

By admin