SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU 24. 10. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 23.10.2018.godine od 08:00 sati do 24.10.2018. godine do 08:00 sati na području Općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.   

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratio 18 pacijenata, od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni  doktori bili su Hivzo dr. Kurtanović, Fadila dr. Kazaferović, Sanela dr. Mašović i Sabira dr. Šahinović.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snadbjevanje s vodom s izvorišta Pivnice je uredno.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 24. 10. 2018. u 07 : 45 sati

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove. Na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja upozoravamo na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i na planinskim prevojima. Pojačana frekvencija vozila bilježi se u gradskim centrima. Sve učesnike u saobraćaju pozivamo na oprez i poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog rekonstrukcije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno) obustavljen je saobraćaj teretnih vozila. Za vrijeme ovih radova teretna vozila preusmjeravaju se na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sanacioni radovi izvode se i na autoputu A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica i Podlugovi-Visoko, kao i na magistralnim putevima: M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj.Na ovim dionicama saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Crnoj Gori od 09 do 13 i od 15 do 18 sati ne preporučuje se korištenje GP Deleuša. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. 

Temperature zraka u 08 sati (°C): Livno 1; Bugojno, Sokolac 2; Grude, Ivan Sedlo 3; Jajce, Sanski Most, Sarajevo 4; Bihać, Bjelašnica, Stolac, Zenica 5; Prijedor, Srebrenica 6; Tuzla 7; Banja Luka, Doboj 8; Bijeljina, Trebinje, Zvornik 9; Mostar 10; Brčko, Gradačac 11; Neum 13;

Danas se u Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini vedro uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne ili u večernjim satima kiša se očekuje u centralnim, istočnim, sjeveroistočnim i jugoistočnim područjima Bosne. Na vrhovima planina je moguć slab snijeg. Vjetar prije podne slab jugozapadni, a poslije podne uglavnom umjeren, povremeno sa jakim udarima, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 16 do 22, na jugu do 25 °C. 

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Srijeda 24.10.2018. godine Tokom prijepodneva će biti ugodnije, uz stabilnije vremenske prilike. U ostatku dana, opšta slika će se pogoršati. Uz povećan sadržaj vlage u zraku i niže temperature, osjet hladnoće će biti izraženiji. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, promjena raspoloženja, dekoncentracija, u noći problemi sa snom. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim naporima.

NA DANAŠNJI DAN

1360 – Engleski kralj Edvard III i francuski kralj Žan II Dobri, engleski zarobljenik nakon bitke kod Poatjea 1356. potpisali su u Kaleu sporazum kojim je okončana prva faza Stogodišnjeg rata. Francuski monarh je prinuđen da Engleskoj ustupi pojedine francuske teritorije, a Edvard III se zauzvrat odrekao polaganja prava na francuski prijesto.

1601 – Umro je Tiho Brahe, danski astronom i alhemičar. Izgradio je opservatoriju “Uranijenburg” na ostrvu Hven, nedaleko od Kopenhagena i posvetio se osmatranju planeta, posebno Marsa. Otkrio je novu zvijezdu u sazvježđu Kasiopeje.

1632 – Rođen je Antoni van Levenhuk, holandski prirodnjak, otac mikrobiologije. Bruseći optička sočiva, stvorio je prve jednostavne mikroskope, i konstruisao je oko 400 mikroskopa. Rezultate istraživanja krvnih sudova, strukture kostiju, mišića, objavljivao je u izdanjima Londonskog kraljevskog društva, čiji je bio član.

1648 – Vestfalskim mirom, koji su zaključili njemački car i vladari Francuske i Švedske, završen je Tridesetogodišnji rat. Francuska je dobila od Njemačke Alzas, Mec i Tul, Švedska gotovo cijelu Pomeraniju, a Njemačka je ostala podijeljena na veliki broj država. Habzburzi su i dalje ostali njemački (rimski) carevi, ali s veoma ograničenim ovlašćenjima van njihovih nasljednih posjeda (austrijskih). Priznata je nezavisnost Švajcarske i Holandije i proglašena ravnopravnost rimokatolika i protestanata.

1725 – Umro je italijanski kompozitor Pjetro Alesandro Gaspare Skarlati, osnivač operske “napuljske škole”. Komponovao je opere i duhovnu muziku.

1793 – U Francuskoj je Nacionalni konvent, pod kontrolom Jakobinaca, usvojio Novi Revolucionarni kalendar. Njegovom usvajanju najviše je doprinio Robespjer, na tragu borbe protiv crkvenih tradicija. Izradio ga je Šarl Žilber Rom, političar i agronom, iako se autorstvo nerijetko pripisuje Fabr de Englantenu, pjesniku koji je izmislio nazive Mjeseci. Revolucionarni kalendar imao je 12 mjeseci, po 30 dana, a svi nazivi su ustrojeni po raznim prirodnim pojavama. Kovanice su izvedene iz latinskog, francuskog i grčkog jezika. Ukinuo ga je francuski car Napoleon, počevši od 1. januara 1806. Nakratko je ponovo korišćen tokom Pariske komune maja 1871.

1795 – Pruska, Austrija i Rusija izvršile su treću (konačnu) podjelu Poljske. Kao suverena država Poljska je obnovljena tek 1918. godine.

1891 – Rođen je Rafael Leonidas Truhiljo Molina, koji je kao američki štićenik vladao Dominikanskom republikom od 1930. do 1961. U maju 1961. ubijen je iz zasjede u blizini Siudad Truhilja.

1913 – Rođen je italijanski pjevač Tito Gobi, operski bariton svjetskog ugleda. Posebno je upamćen po ulozi u “Toski” Ðakoma Pučinija u kojoj mu je partner bila Marija Kalas.

1917 – Nijemci i Austrijanci su kod gradića Kaporeto (sada Kobarid, Slovenija) u Prvom svjetskom ratu probili odbranu italijanske vojske i nanijeli joj težak poraz. Panično bjekstvo Italijana pretvorilo se u totalno rasulo, do tada naizgled, čvrste armije. Za 16 dana napadači su napredovali 110 kilometara, zarobili 293.000 italijanskih vojnika, više od 300 topova i velike zalihe ratnog materijala.

1944 – Američki avioni su u Drugom svjetskom ratu, tokom velike vazdušno-pomorske bitke u filipinskom zalivu Lejte, potopili japanski nosač aviona “Musaši”, jedan od najvećih ikad izgrađenih.

1945 – Stupila je na snagu Povelja Ujedinjenih nacija, koju je u junu 1945. u San Francisku potpisala 51 zemlja osnivač svjetske organizacije, uključujući Jugoslaviju.

1945 – U Oslu je streljan vođa norveških nacista i predsjednik marionetske vlade u Drugom svjetskom ratu Vidkun Kvisling, osuđen zbog izdaje.

1948 – Umro je austrijski kompozitor Franc Lehar, najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovini 20. v.

1956 – Sovjetska vojska intervenisala je u Budimpešti, dan po izbijanju oružane pobune protiv politike vođe mađarskih komunista Maćaša Rakošija.

1957 – Umro je francuski modni kreator Kristijan Dior, jedan od vodećih “modnih diktatora” u svijetu poslije Drugog svjetskog rata.

1962 – Blokada Kube od strane SAD stupila je na snagu.

1964 – Britanska afrička kolonija Sjeverna Rodezija stekla je nezavisnost pod nazivom Republika Zambija, s predsjednikom Kenetom Kaundom.

1974 – Umro je ruski violinista i dirigent David Fjodorovič Ojstrah, jedan od najvećih majstora violine u 20. v.

1990 – U Tirani je počeo sastanak ministara inostranih poslova balkanskih zemalja na kojem je razmatrano unaprjeđenje saradnje Albanije, Bugarske, Grčke, Jugoslavije, Rumunije i Turske. I pored povoljnije atmosfere, nikakav konkretan dogovor nije postignut.

1997 – Vojna hunta Sijera Leonea pristala je, pod međunarodnim pritiskom, da legalno izabrani predsjednik te afričke zemlje Ahmad Tedžanu Kabah, preuzme vlast.

2005 – Umrla je Roza Parks, prva crnkinja koja se 1955. godine usudila da prekrši tadašnje rasne zakone na jugu SAD, u saveznoj državi Alabama, odbivši da ustupi mjesto u autobusu predviđeno za bijelce.

By admin