U BUŽIMU ODRŽANA RADIONICA “JAČANJEM LOKALNE KONKURENTNOSTI RADNE SNAGE DO POVEĆANJA STOPE ZAPOSLENOSTI”

Danas je u Bužimu realizirana radionica pod nazivom “Šta je lokalno partnerstvo za zapošljavanje?”, koja je organizirana u sklopu projekta “Novi pristup jačanjem lokalne konkurentnosti radne snage do povećanja stope zaposlenosti”. To je projekat koji je počeo u junu ove godine, a predviđeno je da se završi krajem januara 2019. godine.

Projekat se realizira u okviru šireg projekta međunarodne organizacije rada “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanja u BiH”, a oba navedena projekta financira Evropska unija kroz program za lokalni razvoj i zapošljavanje. Glavni cilj ovog pilot projekta je da se da doprinos ekonomskom razvoju području Općine Bužim kroz sistemski pristup problemu nezaposlenosti, osnosno povećanju stope zaposlenosti. Partneri u ovom projektu su Općina Bužim, općinski Biro rada Bužim, MSŠ “Hasan Musić” Bužim, Centar obrazovanja Gračanica i Širbegović inžinjering.

Prema Riječima Armina Kržalića potpredsjenika udruženja “Nova sigurnosna iniocijativa” koje sprovodi ovaj projekat radi se o pokušaju da se na najnižem lokalnom nivou uspostave lokalna partnerstva a sve u cilju povećanja zapošljavanja, odnosno povećanja konkurentnosti radne snage na tržištu. Kako kaže, ovim pristupom pokušava se sinhronizovati potreba tržišta rada u vezi sa edukacijom kako bi u konačnici privrednici dobili najkvalitetniju radnu snagu.

«Za Općinu Bužim je prioritet stvaranje uslova i kreiranje novih radnih mjesta i svaki projekat koji doprinosi tome je dobrodošao i biće podržan», rekao je načelnik općine Bužim Zikrija Duraković.

Također, jedna od specifičnosti projekta  je koncept “Priznavanja prethodnog učenja”  koji podrazumijeva verifikaciju znanja i vještina stečenih izvan sistema formalnog obrazovanja.

S tim u vezi, Općina Bužim, zajedno sa ostalim projektnim partnerima, izvršila je istraživanje potreba lokalnih poslodavaca te je uočena potreba za sljedećim zanimanjima: Šivač, zidar, tesar, zavarivač, keramičar.

FOTO

By admin