GRADONAČELNIK SARAJEVA ABDULAH SKAKA BUŽIMU DONIRAO TROFEJNI RAMAZANSKI TOP

Općinu Bužim jučer je posjetio Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je tom prilikom donirao trofejni ramazanski top građanima Bužima. Nakon prijema u sali Općine Bužim kojeg je upriličio predsjedavajući OV Safet Ljubijankić zajedno sa predstavnicima Općine i Medžlisa IZ Bužim delegacija je posjetila Muzej sobu 505. Viteške brigade i Turbe generala Izeta Nanića gdje su proučili Fatihu svim šehidima.

Prilikom posjete muzeju, gradonačelnik Skaka je kazao da će Grad Sarajevo pomoći Muzej 505. Viteške brigade koji je smješten u neadekvatnom prostoru prema njegovom mišljenju.

U nastavku posjete na Starom gradu upriličena je dodjela trofejnog ramazanskog topa. Gradonačelnik Skaka istaknuo je da je riječ o simboličnom činu koji potvrđuje da postoji snažna veza između glavnog grada BiH i Bužima, kao i cijele bosanske Krajine.

«Bužim je herojski grad. Naše su veze neraskidive. Danas smo ovdje da poručimo kako će, uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo, Sarajevo jačati veze sa Bužimom, ali i svim drugim gradovima i mjestima u Krajini i to u infrastrukturnom, ekonomskom, političkom, tradicionalnom i turističkom smislu», naveo je Skaka u razgovoru sa domaćinima.

Predsjedavajući OV Bužim Safet Ljubijankić se zahvalio gradonačelniku Skaki na donaciji i naglasio kako je uvjeren da je ovo samo početak jedne dobre saradnje Općine Bužim i grada Sarajeva u narednom periodu.

«Posebno nam je zadovoljstvo što nam je danas gost Gradonačelnik grada Sarajeva i nadamo se da će ponijeti najljepše utiske iz Bužima. Ono na čemu smo posebno zahvalni je činjenica da smo na poklon dobili top koji će vratiti tradiciju ovom kraju kad je u pitanju ramazanski post i označavanje kraja posta, kao što je to bio slučaj nekad davno. Nadamo se da ćemo kao Općina i u budućnosti nastaviti saradnju sa gradom Sarajevom» kazao je predsjedavajući OV Safet Ljubijankić.

Naime, riječ je o nastavku projekta u kojem će glavni grad BiH donirati tradicionalne ramazanske topove gradovima širom države.

«Ovaj projekt je već postao prepoznatljiv širom države i nastavljamo ga. Očekujemo da ćemo do kraja ovog mandata sve naše stare čaršije, naši lijepi gradovi imati tradiciju koja se već dugo njeguje u Sarajevu», naveo je gradonačelnik Skaka.

Osim očuvanja tradicije i turističke ponude, projekt ima za cilj učvršćivanje veza Grada Sarajeva, kao glavnog grada BiH, sa lokalnim zajednicama na svakom pedlju BiH.

FOTO

Više slika pogledajte na fb profilu JU «Centar za kulturu, sport i informisaje»

By admin