U BUŽIMU ODRŽANA CENTRALNA MEVLUDSKA SVEČANOST

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u utorak 20. novembra 2018. muslimani širom svijeta obilježili su 12. rebiu-l-evvel 1440. god. po H., koji se u islamskom svijetu, a i kod nas u  Bosni i Hercegovini, obilježava kao Mevlud-dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom sinoć je iza jacije-namaza u održana centralna mevludska svečanost “Merhaba ej naš Resule“ na području Medžlisa IZ-e Bužim upriličena je sinoć u džemat u Bužim-Kamenica.

Nakon klanjanja jacije-namaza prisutne je poselamio i riječi dobrodošlice izrazio Eniz ef. Veladžić, predsjednik MIZ Bužim, koji govorio o tradiciji mevluda u BiH i Krajini, i načinu na koji su bošnjaci iskazivali ljubav prema Božijem Poslaniku, te ujedno i najavio obraćanje glavnog imama Mehmed ef. Harčević.

Senad ef. Aljić održao je prigodno predavanje na sebi svojstven način o vrijednosti slijeđenja prakse Muhammeda a.s.

Svečanost je krunisana učenjem mevludske dove.

Inače, muslimani širom svijeta učenjem mevluda obilježavaju dan rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., i prigodnim programom prisjećaju se, ne samo njegovog rođenja nego i života i vjerovjesničke misije.

Mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, a. s., koji je bio čovjek i vjerovjesnik i uzor kako treba živjeti. Vjerovjesnik je podučio kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.

FOTO

By admin