SERVISNE INFORMACIJE ZA SRIJEDU 28. 11. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 27.11.2018.godine od 08:00 sati do 28.11.2018. godine do 08:00 sati na području Općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo krivičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 19 pacijenta, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni  doktor bila je Vildana dr. Huskić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snabdjevanje s vodom s izvorišta Pivnice (Sotonjak) je uredno uz napomenu da prema zadnjoj analizi vode ista nije za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 28. 11. 2018. u 07 : 40 sati

Zbog ugaženog snijega na kolovozu jutros se sporije saobraća na dionicama u višim planinskim predjelima. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Olovo-Kladanj, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Kupres, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad, Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać i Bosanski Petrovac-Drvar. Na dionicama u južnim i jugozapadnim krajevima puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose. Na ostalim dionicama kolovoz je mokar, a zbog niske temperature upozoravamo na moguću poledicu. Posebno izdvajamo puteve u višim predjelima, kao i mostove, vijadukte i prilaze tunelima. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Ekipe putne službe intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno. Vozačima na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je na snazi zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Danas počinju radovi na sanaciji mosta u mjestu Tasovčići na dionici M-17 Čapljina-Doljani. Za vrijeme izvođenja ovih radova saobraćat će se jednom trakom- naizmjenično.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom i snijegom u Bosni.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -11; Ivan Sedlo -4; Sokolac -3; Bihać, Bugojno, Gradačac, Jajce, Sarajevo, Tuzla -1; Bijeljina, Prijedor, Srebrenica 0; Brčko, Doboj, Livno, Zenica 1; Mostar, Široki Brijeg, Trebinje 7; Stolac 9; Neum 10

Danas će u Bosni preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom i susnježicom. Poslije podne i u večernjim satima padavine postepeno slabe i prestaju. U Hercegovini oblačno, uz djelimično razvedravanje poslije podne. Vjetar u Bosni slab sjeverni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevne temperature od -3 do 3, na jugu od 7 do 11 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Srijeda 28.11.2018. godine Hladno vrijeme u cijeloj zemlji, uz povremene padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, te po mogućnosti reducirati boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici, starije osobe i djeca. U drugom dijelu dana opšta slika djelimično će se popraviti.

NA DANAŠNJI DAN

1821. – Centralno-američka država Panama proglasila je nezavisnost od Španjolske i pridružila se Kolumbiji
1830. – U Beogradu na Tašmajdanu u prisustvu kneza Miloša i beogradskog paše svečano je pročitan hatišerif turskog sultana Mahmuda II o autonomiji Srbije. Turci su nakon toga prodali svoja imanja Srbima i napustili Beograd.
1843. – Proglašena je nezavisnost Havaja.
1912. – Nakon 400 godina turske vladavine, Albanija je proglasila nezavisnost.
1919. – Amerikanka, Nancy Astor je postala je prva žena koja je ušla u britanski parlament.
1941. – Crvena armija u Drugom svjetskom ratu izbacila trupe nacističke Njemačke iz Rostova.
1943. – U Teheranu, u Drugom svjetskom ratu, na prvom zajedničkom sastanku, sovjetski lider Josif Staljin, predsjednik SAD Franklin D. Roosevelt i britanski premijer Winston Churchill razmatrali otvaranje drugog fronta u Evropi, operacije na istočnom frontu, poslijeratno uređenje Evrope i pitanje Jugoslavije. Dogovoreno je da se Jugoslavija obnovi «u potpunom teritorijalnom integritetu i nezavisnosti, s tim što će pitanje njenih zapadnih granica biti riješeno poslije rata».
1945. – Umro je američki teniser i političar Dvajt Dejvis, koji je 1900. osnovao tenisko takmičenje nacija «Dejvis kup». Bio je i američki ministar rata od 1925. do 1929. i generalni guverner SAD na Filipinima od 1929. do 1932.
1954. – Američki književnik Ernest Hemingway je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Proslavio se svojim romanima i kratkim pričama: ‹Zbogom oružje›, ‹Za kim zvono zvoni›, ‹Snjegovi Kilimandžara,› ‹Starac i more›.
1993. – Za vrijeme rata u BiH u Sarajevu u blizini mosta Drvenija pala je minobacačka granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske i ubila sedam a ranila četiri osobe. Masakr na Drveniji bio je jedan u nizu masakara koji su se desili za vrijeme opsade Sarajeva.
1994. – Građani Norveške su glasovanjem na referendumu odbili priključenje Europskoj uniji.
2000. – Nizozemskii parlament je odobrio zakon kojim se dopušta eutanazija i samoubojstvo uz pomoć liječnika. Time je Nizozemska postala prva zemlja koja je llegalizirala takvu praksu.
2001. – Sporazum o uspostavljanju Međunarodnog savjeta za saradnju BiH i SRJ stupio na snagu.

By admin