PODRUČNA ŠKOLA BUĆEVCI ČEKA ZAVRŠNE RADOVE

Inicijativa za izgradnju područne škole Bućevci koja spada među najneuslovnije na području USK-a i šire pokrenuta je prije tri godine od strane učenika, njihovih roditelja i nastavnika.

Na radost brojnih roditelja i mještana 26. augusta 2016. godine potpisan je ugovor za početak izgradnje nove zgrade područne škole Bućevci kojeg su tada potpisali direktorica OŠ “Bužim” Jasmira Mehić i predstavnici izvođača radova “Velić-Kop”. Iako su svi bili saglasni i dali podršku ovom projektu, njegova gradnja još nije završena i nije tekla dinamikom kojom je najavljeno.

POTPISAN UGOVOR ZA I FAZU IZGRADNJE ŠKOLE U BUĆEVCIMA

Nakon što je završena prva faza radova, 27. septembra 2017. u OŠ “Bužim” potpisan je ugovor za izgradnju drugu faze radova kojeg su potpisali direktor OŠ “Bužim” Ibrahim Livaković i direktor firme “Kov-grad” Safet Kovačević, čija firma je izvodila radove na projektu.

POTPISAN UGOVOR ZA IZGRADNJU II FAZE NOVE PODRUČNE ŠKOLE BUĆEVCI

Za izgradnju ove dvije faze Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta USK-a izdvojilo je cca 165 hiljada KM.

Kako procedura i nalaže raspisan je tender za treću fazu radova koji podrazumijevaju završne radove i uređenje vanjskog dijela. Na ovaj tender se prijavila samo jedna firma sa ponudom koja je prelazila cijenu tendera, pa je samim tim ovaj postupak vraćen na početak, a samim tim i završetak radova i useljenje učenika u novu školu odgođen do daljnjeg.

Kako su nam kazali iz uprave OŠ “Bužim“ nisu iznenađeni nejavljanjem firmi na ovaj tender jer kako kažu samo plaćanje ide dosta sporo pa onda firme nemaju interes da se javljaju na ovakve tendere.

U narednom periodu ponovo će biti raspisan tender za ove radove gdje se iskreno nadamo da će se javiti izvođač koji će preuzeti završne radove i samim tim učenicima, roditeljima, nastavnicima obezbijediti uvjete kakve i zaslužuju.

Obaveza institucija jeste da učenicima i nastavnicima obezbjedi optimalne uvjete za odgoj i obrazovanje. Iskreno se nadamo da će ovaj postupak završiti do kraja ove godine i da će učenici na proljeće krenuti u novu školu, jer oko 100 učenika koji pohađaju ovu školu to svakako zaslužuju. Završetkom ovog objekta bila bi djelimično ispravljana nepravda prema generacijama koje su pohađale i koje će pohađati ovu školu jer sva djeca vrijede isto i zaslužuju isti tretman.

FOTO

By admin