SERVISNE INFORMACIJE ZA PONEDJELJAK 03. 12. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 30.11.2018.godine od 08:00 sati do 03.12.2018. godine do 08:00 sati na području općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Jedno narušavanje javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.  

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 41 pacijenata, od kojih je 3 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni  doktor bila je Fadila dr. Kazaferović-Sijamhodžić

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snabdjevanje s vodom s izvorišta Pivnice (Sotonjak) je uredno uz napomenu da prema zadnjoj analizi vode ista nije za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 03. 12. 2018. u 08 : 35 sati

Magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove.  Izdvajamo šire područje Sarajeva, zatim dionice Visoko-Zenica, Konjic-Jablanica, Kupres-Šuica i  Bosansko Grahovo-Strmica, kao i dionice uz rijeku Drinu. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila. Posjedovanje zimske opreme je zakonski obavezno.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom u Krajini. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature zraka u 07 sati: Sokolac -3 stupnja, Bjelašnica -2, Bijeljina 0, Bugojno 1, Banja Luka, Brčko, Doboj, Prijedor, Sarajevo i Tuzla 2, Ivan Sedlo, Jajce, Sanski Most i Zvornik 3, Livno i Široki Brijeg 7, Mostar, Stolac i Trebinje 8, Neum 10, Bihać 12 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 942 milibara, u normali je i sporo raste.

Danas se u Bosni i Hercegoivni očekuje pretežno oblačno vrijeme. Prije podne slaba kiša se očekuje u Krajini i na zapadu Bosne, te ponegdje u centralnim područjima, a u ostalim djelovima bez padavina. Poslije podne, postupan prestanak padavina. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka od 7 do 12, na jugu od 12 do 15 stupnjeva.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Ponedjeljak 03.12.2018. godine Biometeorološke prilike djelimično će se popraviti, uz blagi porast temperatura i sunčane intervale u drugom dijelu dana. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata postepeno će se umanjiti. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju.

NA DANAŠNJI DAN

 1694. – U Engleskoj je usvojen zakon prema kojem će se novi parlament birati svake treće godine.
1800. – Rođen je slovenački pjesnik France Prešern, najistaknutija ličnost slovenačke književnosti 19. veka («Sonetni vijenac»).
1910. – U Parizu je prvi put prikazana neonska lampa koju je pronašao francuski fizičar Žorž Klod.
1912. – Bugarska, Grčka, Srbija i Crna Gora sklopile su primirje sa Turskom u Prvom balkanskom ratu. Rat je nastavljen 3. februara 1913, a novo primirje uspostavljeno je 23. aprila kada su obnovljeni i mirovni pregovori u Londonu.
1919. – Umro je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. vijeka.
1923. – Rođena je grčka operska pjevačica Marija Kalas, jedan od najvećih soprana u istoriji opere. Karijeru je započela 1947. i s velikim uspjehom je pjevala na najvećim svjetskim operskim scenama uloge dramskog, lirskog i koloraturnog karaktera.
1944. – U Atini je izbio građanski rat između vlade, koju jepodržavala Velika Britanija i Fronta nacionalnog oslobođenja (EAM). Mir je postignut na konferenciji u Varkizi 12. februara 1945, kada su predstavnici vlade i EAM-a sporazumjeli da se plebiscitom odredi oblik vladavine u Grčkoj.
1962. – Edit Sparlok Sampson (Edith Spurlock) stupila je nadužnost sudije u opštinskom sudu u Čikagu, kao prva crnkinja sudija u SAD.
1962. – Teška magla koja je prekrivala London četiri dana prouzrokovala je smrt trovanjem sumpordioksidom velikog broja ljudi.
1967. – Južnoafrički hirug dr Kristijan Barnard (Christian Barnard) izvršio je u bolnici «Grote Šur» u Kejptaunu prvi put u istoriji medicine transplantaciju ljudskog srca. Pacijent Luis Vašanski (Louis Washansky) potom je, sa srcem jedne 25-godišnje djevojke nastradale u saobraćajnoj nesreći, živio 18 dana.
1971. – Počeo je indijsko-pakistanski rat zbog Kašmira, završen 17. decembra pobjedom Indije i odvajanjem Bangladeša, dotad Istočnog Pakistana, u posebnu državu.
1975. – U Laosu su vlast preuzeli komunisti i proglasili kraj 600 godina stare monarhije.
1984. – U gradu Bopal u Indiji oko 4.500 ljudi je umrlo, 500 oslepjelo, a 50.000 zatrovano gasom koji je iscurio iz fabrike pesticida «Junion karbajd».
1989. – Nakon pada Berlinskog zida u Istočnoj Njemačkoj ostavke su podnijeli lider Jedinstvene radničke partije Njemačke (komunisti) Egon Krenc i svi članovi partijskog Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće partije.

By admin