SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK 04. 12. 2018.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 03.12.2018.godine od 08:00 sati do 04.12.2018. godine do 08:00 sati na području Općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Nije bilo kriovičnih djela niti narušavanja javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.  

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda

ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 28 pacijenata, od kojih je 4 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać. Dežurni  doktor bio je Adis dr. Kauković

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snabdjevanje s vodom s izvorišta Pivnice (Sotonjak) je uredno uz napomenu da prema zadnjoj analizi vode ista nije za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 04. 12. 2018. u 08 : 00 sati

Na smanjenu vidljivost zbog magle ovoga jutra upozoravamo na većini dionica u višim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo dionicu autoputa A-1 Sarajevo sjever-Lepenica, putne pravce Konjic-Jablanica, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Kupres, Glamoč-Livno-Bosansko Grahovo, Orašje-Odžak-Bosanski Brod, kao i puteve na širem području Sarajeva, Viteza, Travnika, Bugojna, Gruda i Posušja. Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su u usjecima i na planinskim prevojima. Vozače pozivamo da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Podsjećamo da je zbog  radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme sa kišom ponegdje Hercegovini, centralnim i sjeverozapadnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica 1; Zenica 3; Bugojno, Jajce, Sarajevo 4; Ivan Sedlo, Sanski Most, Srebrenica 5; Banja Luka, Bijeljina, Tuzla 6; Brčko 7; Zvornik 8; Široki Brijeg, Stolac, Trebinje 9; Mostar 10; Bihać, Neum 11;

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Po kotlinama Bosne sa maglom i sumaglicom. Poslije podne prestanak padavina u Krajini i Posavini, uz postepeno razvedravanje. Vjetar u Bosni slab uglavnom zapadni, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Dnevne temperature od 7 do 12, na jugu do 15 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Utorak 04.12.2018. godine Tmurno vrijeme praćeno povremenim, slabijim padavinama, kod većine populacije će loše djelovati na raspoloženje. Uz porast temperatura, tegobe kod hroničnih bolesnika neće biti suviše izražene. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije.

NA DANAŠNJI DAN

 771. – Pod sumnjivim okolnostima umire Karloman, nakon čega njegov brat, Karlo Veliki, anektira njegov teritorij i postaje jedini vladar tada cjelovite Franačke.
1642. – Preminuo je francuski državnik i kardinal Armand Jean du Plessis de Richelieu, prvi ministar Louisa XIII, utemeljitelj Académie française i jedan od najutjecajnijih državnika svog doba.
1875. – U Pragu se rodio austrijski pjesnik Rainer Maria Rilke, jedan od najznačajnih avangardnih pjesnika.
1980. – Nakon smrti bubnjara Johna Bonhama par mjeseci ranije, kultni britanski rockbend Led Zeppelin službeno objavio svoj raspad, ne želeći nastaviti rad u bendu bez njega.
1993. – U Los Angelesu preminuo Frank Zappa, svestrani umjetnik i jedan od najinovativnijih muzičara u historiji popularne muzike.

By admin