»Pirova» pobjeda Sarajeva, Banjalučani u polufinalu Kupa BiH

Sarajevo je savladalo Borac u revanš utakmici četvrtine finala Kupa Bosne i Hercegovine (0:1) na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, ali to nije bilo dovoljno za plasman u polufinale, jer su Banjalučani prvu utakmicu na Koševu dobili rezultatom 1:2.

Na početku utakmice nije bilo većih uzbuđenja, a u trećoj minuti Benko je u vrlo dobroj situaciji za kontru bio sebičan. Četiri minute poslije Borac je zaprijetio, ali lopta je otišla pored gola. Sarajevo je prvu veliku šansu imalo u 11. minuti kada je Ružić odbranio udarac glavom Benke. Minutu poslije ponovo je bilo opasno pred golom Borca, ali Rustemović nije najbolje šutirao.

Sarajevo je vršilo konstantan pritisak, a u 19. minuti Mihojević je šutirao pored gola sa velike udaljenosti. Igralo se gotovo konstantno na polovini Borca, a u 25. minuti Bordo tim je izveo dobru kontru, ali se igrači Sarajeva nisu snašli najbolje nakon centaršuta Duljevića.

Borac je nakon toga bio u nekoliko navrata u šesnaestercu gostiju, ali je Predragović izblokiran, da bi nakon toga Mihojević bio na mjestu poslije odličnog prodora i centaršuta Jovića. U 34. minuti domaći su bili blizu gola, ali je udarac Stokića zaustavila stativa. Veliku šansu za Bordo klub propustio je Alispahić u 36. minuti kada je Ružić fenomenalno odbranio.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo značajnijih prilika, a i nastavak utakmice bio je miran. Duljević je u 55. minuti pokušao iznenaditi Ružića, ali golman Borca bio je siguran. Predragović je pokušao u 62. minuti, ali Delač je uspio zaustaviti njegov udarac. Odmah nakon toga na drugoj strani Duljević je centrirao, a Velkoski odličnim udarcem glavom pogodio za vodstvo Bordo kluba.

Poslije vodećeg gola Sarajevo je nastavilo dominirati, a uslijedio je pokušaj Duljevića koji je otišao preko gola. Alispahić je imao priliku iz slobodnjaka, ali bio je to lagan udarac za Ružića. Veliku priliku za Bordo tim imao je Protić u 86. minuti, ali je sjajno odbranio Ružić i odbio u korner, nakon kojeg je ponovo šutirao lijevi bek Sarajeva, a golman Borca odbranio.

Bordo klub je konstantno napadali, ali Ružić je svaki put bio siguran. Kada se uzmu u obzir i odbrane iz prve utakmice, Ružić je definitivno junak Banjalučana.

Zanimljiva scena desila se u samom finišu sudijske nadokande odnosno nakon posljednjeg zvižduka glavnog sudije Edina Jakupovića. Najvatreniji navijači Borca, popularni Lešinari, podigli su jednu parolu upućenu svojim rivali na kojoj je pisalo: “Džaba pomoć turskih aviona i malezijskih miliona, jeb… ste od strane srpskog šampiona!”

Navijači sa istočne tribine Gradskog stadiona u Banja Luci aludirali su na finansijska sredstva koja su u posljenje vrijeme investirana u FK Sarajevo, dok sa druge stranje Borac ima mnogo finansijskih poteškoća. 

 

By admin