ODRŽAN STRUČNI SEMINAR O UZGOJU POVRĆA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU

U Bužimu je danas održan stručni seminar iz oblasti poljoprivrede  na temu: “Tehnologija proizvodnje presadnica i uzgoj povrća u zaštićenom području”. Organizator je bila općina Bužim u suradnji sa Poljoprivrednim zavodom USK i Zadrugom Agrisan.

Poljopriovredni proizvođači sa područja općine Bužim imali su priliku čuti korisne savjete stručnjaka iz ove oblasti.

Inače na području  Općine Bužim 89 poljoprivrednika se bave proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru (plastenicima), a ukupna površina plastenika iznosi 11280 m ².

Karakteristično za ovu proizvodnju je usitnjenost površina tako da najveći dio poljoprivrednih gazdinstava posjeduje plastenike od 100 m ², njih 79 % dok je svega  2 % onih koji imaju 400 m² što se procjenjuje kao minimalna površina koja može omogućiti egzistenciju četveročlanoj porodici.

Ovogodišnju proizvodnju (paradajz i paprike) proizvođači su plasirali na lokalno tržište, trgovinama na području općine i lokalnom stanovništvu. Prosječna proizvodnja paradajza u plastenicima je 2000 kg, paprika 1000 kg što odgovara očekivanoj proizvodnji. U plastenicima se osim paradajza i paprike proizvodi i  salata, mladi luk  i špinat.

Proizvodnja cvijeća i drugog ukrasnog bilja u plastenicima za sada se na području općine Bužim ne provodi iako ovakva proizvodnja ima perspektivu.

Zbog povećanih površina pod plastenicima očekuje se  problem u prodaji poljoprivrednih proizvoda. Bužim nema registriranu zelenu pijacu, a promet prekupaca voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda odvija se na prostoru uz regionalni put, gotovo u samom centru grada ili u marketima.

Osnivanje “zelene pijace”, edukacija proizvođača, poticanje ukrupnjavanja proizvodnih jedinica, odnosno plastenika, udruživanje poljopriovrednih proizvođača u udruženja ili zadruge neke su od mjera za poboljšanje povrtlarske proizvodnje koje bi u budućnosti trebalo sprovoditi.

FOTO

Više slika pogledajte na fb profilu JU «Centar za kulturu, sport i informisanje»

By admin