OBILJEŽENA 26-ta GODIŠNJICA OD POGIBIJE HASANA MUSIĆA- MUSE

U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja i Općine Bužim obilježena je 26,-ta godišnjica pogibije komandanta Hasana Musića Muse. Predstavnici Koordinacije boračkih udruženja, vršilac dužnosti Općinskog načelnika Nedžad Kudelić, članovi porodice, saborci i prijatelji obišli su mezar gdje su proučili Fatihu i odali dužnu počast, a nakon toga su posjetili porodicu komandanta Muse.

IN MEMORIAM

Musa je rođen 26.07.1960. godine u mjestu Lubarda, Općina Bužim. Bio oženjen sa suprugom Šefikom a iza njega je ostalo dvoje djece kćerka Majda i sin Amir. Završio je srednju i višu mašinsku školu u Ljubljani, a bio je zaposlen u Litostroju Ljubljana na poslovima tehnologa.

Ranjen je 24.01.1993. godine u podnožju Kedića glavice, podlegao od zadobivenih rana 03.02.1993. godine u kantonalnoj  bolnici  “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću. U Armiju R BiH stupio 21.04.1992. godine, a do tada je bio član Mjesnog ratnog odbora MZ Lubarda, te je radio na organizaciji otpora i prikupljanju naoružanja i ratne opreme.

Početkom agresije postaje komandir Lubarskog voda, zatim komandant odreda TO Bužim, a zatim i komandant  bataljona 105. kasnije 505. viteške bužimske brigade.

Svojom hrabrošću i požrtvovanošću Musa je bio primjer borcima i stariješinama u borbi protiv agresora. Posthumno mu je dodijeljeno najveće ratno priznanje, značka “Zlatni ljljan”, a posthumno je prizveden u čin majora Armije Republike Bosne i Hercegovine.

By admin