SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK 12.03.2019.

SERVISNE INFORMACIJE ZA UTORAK 12. 03. 2019.

Prema zvaničnim informacijama koje smo dobili ovog jutra za period od 11.03.2019.godine od 8:00 sati do 12.03.2019. godine do 8:00 sati na području općine Bužim.

JAVNI RED I MIR

  • Jedno narušavanje javnog reda i mira
  • Bužimski vatrogasci nisu imali intervencija

SAOBRAĆAJ

–    Zbog klizišta potpuno obustavljen saobraćaj na lokalnom putu Čava-Radoč u naselju Dedići.

–    Zbog klizišta otežan saobraćaj na lokalnom putu Bužim-El. Rijeka u naselju Velići.

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU (saobraćajne nezgode)     

  • Nije bilo saobraćajnih nezgoda
  • ZU Dom zdravlja Bužim

Hitnoj službi Doma zdravlja Bužim za pomoć se tokom prethodnih 24 sata obratilo 18 pacijenata, od kojih je 2 upućeno na dalje liječenje u bolnicu u Bihać.
Dežurni  doktor bila je Dženeta dr. Ljumić.

ELEKTRO I VODOSNADBIJEVANJE

  • Snabdijevanje vodom sa izvorišta Musići uredno
  • Snabdjevanje s vodom s izvorišta Pivnice (Sotonjak) je uredno uz napomenu da prema zadnjoj analizi vode ista nije za piće.
  • Snabdijevanje električnom energijom i telekomunikacijskim vezama uredno.

STANJE NA CESTAMA (BIHAMK)

Stanje na cestama 12. 03. 2019. u 08 : 00 sati

Jak vjetar mjestimično formira sniježne nanose u jugozapadnim krajevima, zbog čega se usporeno saobraća na dionicama: Livno-Kupres, Glamoč-Mliništa, Bosansko Grahovo-Strmica i Livno-Drvar.

Na putnom pravcu Livno-Šuica obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Ugaženog snijega mjestimično ima i na ostalim dionicama u višim predjelima, a izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Rogatica, Turbe-Banja Luka, Bosanski Petrovac-Drvar i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje. Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu. Na moguću poledicu upozoravamo u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, posebno u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Na svim putnim pravcima savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na sanaciji odrona, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, kao i na regionalnom putu R-469 Banovići-Zavidovići u mjestu Željova.

Jednom trakom naizmjenično saobraća se i u tunelu Vranduk na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje su u toku sanacioni radovi.

Na dionici magistralnog puta M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je Novi Travnik-Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja. Zbog radova u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

PROGNOZA VREMENA (FHMZ)

12.3.2019.

Jutros je u Krajini sunčano, a u ostatku naše zemlje pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje u nižim područjim istočne Bosne pada slaba kiša, a u višim slab snijeg.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -11; Ivan Sedlo -3; Sokolac -2; Bihać, Drvar, Sarajevo 0; Bugojno, Jajce, Livno, Sanski Most, Tuzla 1; Banja Luka, Zenica, Zvornik 2; Bijeljina, Brčko, Doboj, Gradačac 3; Trebinje 4; Grude, Široki Brijeg, Stolac 6; Mostar 7; Neum 8;

Danas će u Bosni i Hercegovini prije podne preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom poslijepodneva. U prvom dijelu dana ponegdje u nižim područjima Bosne sa slabom kišom, a u višim sa slabim snijegom. Poslije podne padavine prestaju. Vjetar slab do umjeren sjeverni. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne jaka bura sa olujnim udarima. Dnevne temperature od 3 do 8, na jugu do 11 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabim snijegom ili susnježicom. Poslije podne i u večernjim satima se očekuje smanjenje oblačnosti. Dnevna temperatura oko 4 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA (FHMZ)

Utorak 12.03.2019. godine
Biometeorološke prilike su relativno nepovoljne. Mada će vrijeme postepeno biti stabilnije, niže temperature uz povećanu naoblaku i povremene slabije padavine, kod osjetljivih osoba će uzrokovati jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. U Hercegovini i na jugozapadu, dodatni problem će predstavljati jaka bura u većem dijelu dana. Preporučljivo je posvetiti pažnju odijevanju.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

641. – Kineska princeza Ven Čeng udala se za vladara Tibeta, na osnovu čega je kasnije Kina polagala pravo na suverenitet nad tom južnom planinskom provincijom.
1507. – Kao najamnik kralja od Navare poginuo italijanski general Čezare Bordžija, zbačeni vojvoda od Romanje, vanbračni sin pape Aleksandra Šestog. Pošto je 1492. izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, Aleksandar Šesti ga je postavio za nadbiskupa Venecije, potom za kardinala, ali je Čezare napustio visoki sveštenički čin oženivši se sestrom kralja od Navare. Uz pomoć francuskih trupa i očevu podršku poslije tri vojna pohoda od 1499. do 1502. slomio je otpor feudalnih dinasta italijanske pokrajine Romanja. U djelu «Vladalac» Nikolo Makijaveli ga je veličao, tvrdeći da samo vladar s takvom bezobzirnošću može da ujedini Italiju. Poslije smrti Aleksandra Šestog 1502. Čezare je morao da napusti Romanju, uhapšen je, ali je pobjegao i našao utočište kod kralja od Navare.
1832. – Rođen engleski kapetan Čarls Kaningem Bojkot, protiv koga je 1880, dok je upravljao jednim engleskim lendlordstvom u Irskoj, primijenjen nenasilni otpor odbijanjem saradnje. Takav vid otpora je kasnije nazvan – prema njegovom prezimenu – bojkot.
1848. – U Beču izbile velike studentske demonstracije protiv policijsko-apsolutističkog režima kancelara Klemensa Meterniha i ubrzo je planula revolucija koja je potresla temelje Austrije.
1854. – Velika Britanija i Francuska u Krimskom ratu priskočile u pomoć Otomanskom carstvu, zaključivši s njim savez protiv Rusije.
1863. – Rođen italijanski pisac i političar Gabrijele Danuncio, predstavnik estetizma, koji je najdublji trag u literaturi ostavio pjesničkim zbirkama «Rajska poema» i «Alkiona». U politici je bio izraziti predstavnik italijanskog iredentizma, preteče fašizma. Ostala djela: romani «Slast», «Uljez», «Oganj», drame «Mrtvi grad», «Frančeska da Rimini», «Joriova kći», «Đokonda».
1868. – S pravopisa Vuka Karadžića skinuta zabrana i od tada je u Srbiji svako mogao da piše kao što govori. Rješenje o tome je na osnovu odluke kneza Mihaila Obrenovića potpisao ministar prosvjete Dimitrije Crnobarac, bečki i pariski doktor nauka. Konačnu pobjedu svog pravopisa Karadžić nije doživio.
1881. – Rođen turski državnik Mustafa Kemal, poznat kao Kemal Ataturk, otac moderne Tuske, pod čijim je vođstvom 1922. zbačen posljednji sultan Muhamed Šesti, a 1923. proglašena republika, na čelu s njim – kao predsjednikom. Premijer je postao 2. maja 1920. i tokom 18 godina vladavine odlučnim reformama je dramatično izmijenio lik zemlje. Proklamovao je jednakost svih građana, provodio agrarnu reformu, donio savremene zakone, reformisao jezik i pravopis, ukinuo kalifat, odvojio crkvu od države, zabranio nošenje fesa, zara i feredže, dao izborno pravo ženama. U spoljnoj politici je napustio panislamističke ekspanzionističke planove. Jedan je od tvoraca Balkanskog saveza 1934.
1907. – Prilikom eksplozije ratnog broda «Jena» u francuskoj luci Tulon poginulo najmanje 118 ljudi.
1913. – Kanbera postala prijestonica Australije.
1914. – Umro američki inženjer DŽordž Vestinghaus, pronalazač vazdušne kočnice za lokomotive i tramvaje. Razvio je i sistem željezničkih signala i izgradio je turbine za hidroelektranu na Nijagarinim vodopadima, za koju je projekat izradio srpski pronalazač Nikola Tesla i s koje je obezbijeđen prenos električne energije na daljinu, zahvaljujući primjeni Teslinog pronalaska obrtnih magnetnih polja. Osnovao je 1886. «Vestinghaus ilektrik korporejšn».
1922. – Rođen američki pisac Žan Luj Keruak, poznat kao DŽek Keruak, najpoznatiji romansijer bitničkog pokreta američkih književnika pedesetih godina 20. vijeka, kojem je i dao ime. Najčešće teme njegovih romana su seks, droga, misticizam, brzina, kult uživanja i traženje Boga. Djela: romani «Na putu», «Podzemljaši», «Doktor Saks», «Magi Kasidi», «Anđeli pustoši», «Bog Sar», «Satira u Parizu», knjige pjesama «Meksiko Siti bluz», himna – «Bože, moli se za mene», «Razbacane pjesme», putopis «Usamljeni putnik», filozofski traktat «Svete knjige zlatne vječnosti».
1925. – Umro kineski revolucionar i državnik Sun Jat Sen, otac moderne Kine i njen prvi predsjednik od 1911. do 1912. Revolucionarnu borbu za rušenje monarhije i demokratsku republiku počeo je 1894, a 1905. je osnovao Saveznu ligu iz koje je 1912. nastala stranka Kuomintang. Pod rukovodstvom Suna i Savezne lige 1911. je izbila buržoaska revolucija kojom je zbačena kineska mandžurska dinastiju Chin. Za predsjednika Južne Kine, koja je postala nezavisna republika, izabran je 1917. Prvi kongres Kuomintanga 1924. je prihvatio Sunova programska načela: za nacionalno oslobođenje je potreban savez sa SSSR-om, demokratija nije mogućna bez saradnje s komunistima i blagostanje naroda je nezamislivo bez poboljšanja života najbrojnijih slojeva – radnika i seljaka. Poslije njegove smrti tu politiku je napustilo vođstvo Kuomintanga koje je preuzelo desno krilo Čang Kaj Šeka.
1930. – Vođa borbe za nezavisnost Indije Mahatma Gandi otpočeo kampanju građanske neposlušnosti protiv britanske kolonijalne uprave i njene namjere da uspostavi monopol u proizvodnji soli.
1938. – Njemačke trupe ušle u Austriju, a Adolf Hitler je dva dana potom objavio da je Austrija postala dio Trećeg rajha, što su zapadne sile posmatrale skrštenih ruku, nastojeći da na svaki način izbjegnu rat s nacistima.
1940. – Poslije poraza u «zimskom ratu», započetom sovjetskom invazijom krajem 1939, Finska potpisala mirovni ugovor kojim se odrekla Karelijske prevlake i grada Viborg na istoku zemlje.
1946. – Rođena američka glumica i pjevačica Lajza Mineli, čije su osnovne glumačke vrline – ogromna energija i sugestivnost. Karijeru je počela pjevajući u noćnim klubovima i glumeći u njujorškim pozorištima na Brodveju. Filmovi: «Kabare» /nagrada «Oskar»/, «Nasrtljiva djevojka», «Kaži da me voliš», «Srećna Ledi», «Tišina, smejemo se», «NJujork, NJujork», «Artur».
1947. – Predsjednik SAD Hari Truman u Kongresu proklamovao doktrinu o pomoći zemljama ugroženim od komunizma /»Trumanova doktrina»/. Prva sredstva su data Grčkoj i Turskoj.
1966. – Parlament lišio Ahmeda Sukarna svih zvanja, uključujući titulu predsjednika Indonezije, a general Suharto je postao vršilac dužnosti šefa države.
1968. – Ostrvo Mauricijus u Indijskom okeanu, britanska kolonija od 1810, postalo nezavisna članica Britanskog komonvelta. Istog dana 1992. Mauricijus je proglašen republikom, prekinuvši tako i simbolične veze s britanskom krunom.
1971. – Premijer Hafez al Asad referendumom izabran za predsjednika Sirije.
1978. – Partije ljevice, prvi put u istoriji Francuske, dobile apsolutnu većinu u prvom krugu parlamentarnih izbora.
1984. – U Velikoj Britaniji počeo generalni štrajk rudara.
1988. – Vlada Južne Afrike zabranila opozicionu grupu koju je predvodio anglikanski nadbiskup Dezmond Tutu, uz tvrdnju da je ona «prijetnja javnoj bezbjednosti».
1992. – U indijskom gradu Bombaj u seriji eksplozija koje su podmetnuli islamski teroristi poginulo više od 300 ljudi. Indija je za eksplozije optužila islamskog susjeda Pakistan, ali je Islamabad odbacio te tvrdnje.
1993. – Na godišnjicu masakra, islamski teroristi u Bombaju izazvali novu seriju eksplozija, od kojih je poginulo najmanje 200 ljudi, a oko 1.100 je povrijeđeno.
1994. – Engleska anglikanska crkva rukopoložila 32 žene za sveštenike, prekinuvši tako 460 godina dugu dominaciju muškaraca.
1999. – Poljska, Češka i Mađarska postale prve članice bivšeg Varšavskog pakta koje su se pridružile NATO paktu.
2003. – Premijer Zoran Đinđić ubijen u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije.

By admin